NAGYKÖRŰ

2018.08.10. 15:24

Legyen résen és ismerje meg az egyik legidősebb magyar cserkészt!

„Légy résen!” – hangzott fel gyakorta Nagykörűben e 110 éves cserkészköszöntés az elmúlt napokban. A Magyar Cserkészszövetség és a helyi Petrovay György Katolikus Általános Iskola szervezésében a cseresznyésfaluban rendezték meg idén nyáron a XXIX. Regöscserkész-tábort. A zárónapon az egyik legidősebb magyar cserkész, a 86 esztendős Drobni László is köszöntötte a fiatalokat.

Rimóczi Ágnes

Drobni Laci bácsi a nagykörűi parasztházában. Sok helybelihez hasonlóan tervezgeti a cserkészcsapat létrehozását a Tisza partján fekvő kistelepülésen.

Fotó: Rimóczi Ágnes

Nem csupán a falu csendjét, de a környékét is felverte a Magyarország Cseresznyéskertjében közelmúltban megrendezett XXIX. Regöscserkész-tábor. Határon innen és túlról, de még a tengeren túlról is érkeztek ifjú cserkészek Nagykörűbe.

Hazánkban a regöscserkészet a legjelentősebb taglétszámú közösség, amely a népi kultúra megélését tűzte ki célul. A cserkészetnek, mint e száz éve született ifjúsági szerveződésnek az alapvető célja, hozzájárulni a fiatalok fejlődéséhez fizikai, szellemi, társadalmi és lelki képességeik teljes kifejlesztésében.

A cserkészek számára az év fénypontja, hogy nyáron legalább egy hetet valamilyen közös tevékenységgel töltenek a szabadban. Ez lehet táborozás, túrázás, vitorlázás vagy más utazás a csapattal, illetve szélesebb körű nyári tábor.

A táborozó cserkészek az életrevalóságukat fejlesztik. Ennek ismeretében, illetve, hogy a „gitáros atya”, Fejes János plébános irányítása alatt a helyi hitélet is működőképes Körűben, az idei regöscserkész-tábor megrendezésére legalkalmasabb helyszínnek a Tisza-menti kisfalu bizonyult.

A táboroztatást lebonyolító nagykörűiek pedig úgy határoztak, a közeljövőben létrehoznak egy lelkes fiatalokból álló cserkészcsapatot a településen. A 86 esztendős Drobni László szívből támogatja ezt.

Laci bácsi 1932-ben született, Hevesen töltötte gyermekkorát, majd Jászapátiban érettségizett, s a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnőki Karának Kalorikus (hőeljárásos) Szakán diplomázott.

Családjának több tagját is erősen megrángatta a Rákosi Mátyás nevével illetett korszak. Apja falusi tanító volt, s az internálás időszakában négy lakásból költöztek el, muszájból. Az egyetemi évek után Drobni László Pesten maradt, s egy családi barát jóvoltából az Energiagazdálkodási Intézetben kapott állást, ahol egészen nyugdíjaztatásáig helyben maradt.

Ma már kétlaki életet él: a lakcímkártyája alapján Pesten lakik, ám valódi élettere Nagykörű.

Drobni Laci bácsi a nagykörűi parasztházában. Sok helybelihez hasonlóan tervezgeti a cserkészcsapat létrehozását a Tisza partján fekvő kistelepülésen.
Fotó: Rimóczi Ágnes

– Fiatalkoromban volt szerencsém Galántai Lelovich Gyuri bácsinál táborozni. Ornitológusként, solymászmesterként ismerik, de ő több volt ennél. Egy polihisztor volt, egy két lábon járó lexikon, aki Homoki Nagy István „Gyöngyvirágtól lombhullásig” című filmjében vadászként vállalt szerepet, illetve ő idomította, s tanította be az állatokat.

– Az állatvédő, állatgyógyító szakember határainkon túl is komoly elismertségre tett szert, a Holland Királynő Fősolymásza cím birtokosa is volt. Egy nyáron keresztül a Tisza menti egyik birtokán ismerkedtünk a madarakkal, a természettel, az élettel.

– No, ezen emlékek miatt kerestem és egyik barátom javaslatára találtam meg 40 éve Nagykörűben azt a piciny Tisza-parti parasztházat, ahol nyaranta és még, amikor ráérek, élek. De nem csak az ittlétemmel élem meg az ifjúságom.

– Nyolcvanhat évesen is örökifjú cserkésznek vallom magam, annak törvényei szerint élek, s osztom meg gondolataimat a fiatalokkal.

– Ezért is lelkendeztem, amikor a regöscserkészek Körűben táboroztak, s amikor néhány helyi prominens személyiség azon elképzeléséről értesülhettem, miszerint, ifjúságnevelési célzattal, cserkészcsapatot verbuválnának. Ehhez persze még nagyon sok mindennek kell majd megfelelnie a csapatot irányító felnőtteknek, de még a gyerekeknek is.

– Ám mindenki azon van, hogy a kezdeményezés megvalósulhasson – magyarázta Laci bácsi, aki 1941-től a mozgalom feloszlatásáig a 773. Hevesi Szent Imre Herceg Cserkészcsapat tagja volt – szerinte 77 esztendeje, máig az.

A tagsági könyve bejegyzése szerint 1948. májusában még elvégezte a Hárshegyi Cserkészparkban rendezett őrsvezetői tábort, míg a históriás könyvekben az szerepel, hogy a kommunisták a magyar cserkészetet ’48 júniusában beolvasztották az úttörőmozgalomba.

A kor utolsó cserkészeinek egyike tehát.

Összefogással valósulhat meg

– Ha megkeresnek, a sok évtizedes tapasztalataimmal segítek. De vannak Körűben olyan emberek, iskolaigazgató, alpolgármester, plébános, és még sokan mások, akik ugyancsak az ügy mellett állnak.

– A cserkészet az összetartozásról is szól. Ha a felbuzdulás is összefogással valósul meg, akkor ebben a faluban hamarosan cserkészcsapat lesz! – örvendezett Drobni László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában