ABONY

2018.08.29. 13:55

Lövések hangja keltett riadalmat a temetőben

Egy férfi értesítette a rendőrséget még a múlt hétvégén, hogy az abonyi református temető közelében fegyverek dördültek el. Megtudtuk, akkor a környékbeli vadásztársaság puskáinak hangja keltett nagy riadalmat. Az esetről a helyszínen tájékozódtunk…

Hartai Gergely

Várhelyi Sándorné a vadásztanyához vezető utat mutatja, amely jelenleg a temetőn is keresztülhalad

Fotó: Hartai Gergely

Várhelyi Sándorné a napokban látogatott ki a város szélén található sírkertbe. Mint mondta, már évek óta kijár a temetőbe, ám eddig még nem hallott lövéseket eldördülni errefelé.

– Azonban nem messze innen, nagyjából kétszáz méternyire a temetőtől, áll egy vadásztanya. Úgy tudom, onnan indulnak a környékbeli vadászatok… – taglalta a hölgy. Aki úgy véli, védettebbé lehetne tenni a sírkert hátsó részét, mely jelenleg egyáltalán nincs elkerítve a szomszédos mezőgazdasági, és fával borított területektől.

Várhelyi Sándorné a vadásztanyához vezető utat mutatja, amely jelenleg a temetőn is keresztülhalad
Fotó: Hartai Gergely

– Egy kerítés felhúzása sokat segítene a temetőbe látogatóknak. Ez ugyanis nemcsak a vadászoktól különítene el minket, de szerintem a temető rendezettségéhez is nagyban hozzájárulna – mutatott rá a lehetőségre a hölgy.

Majd hozzátette, a temető feladatainak ellátására sajnos nincs kijelölt személy, akinek jelezni lehetne, ha bármilyen probléma adódna.

A temetőhöz közeli utcában viszont már többen is hallottak lövéseket a környékről jövet. Mi több, az egyik népszerű közösségi oldalon valaki arról számolt be, évek óta zavarja a „puskaropogás”. Míg egy másik lakó a témával kapcsolatosan arra panaszkodott, még a szomszédos vasút mellett is talált már a sörétekből.

A szombati eseményekkel kapcsolatos rendőrségi intézkedésről a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságot is megkerestük. Közölték, az ügyben az abonyi rendőrök jártak el. S megállapították, hogy a református temető mögötti területen lévő napraforgótáblában vadászatot tartottak. Mindezt egyébként szabályszerűen.

Arról is tájékoztattak, a rendőri ellenőrzés során nem merült fel olyan körülmény, amely további intézkedést indokolt volna.

Szerettük volna felkeresni az érintett vadásztársaságot is a bejelentéssel kapcsolatban. Megkeresésünkre azonban nem válaszoltak.

Nincs rá elegendő forrás

Gáll Károly, református lelkipásztor hírportálunk érdeklődésére az esettel kapcsolatban elmondta, nem tud arról, hogy történt volna baleset a vadászatok alkalmával. A temető elkerítéséről pedig elmondta, azt a forráshiány akadályozza.

– Olyan hosszú kerítés felépítésére, mely a temető jelentős részét körülvenné, egyelőre nincs lehetőség.

Erre a célra ugyanis jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő forrás… – összegezte a helyzetet a református lelkész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában