Dél-Pest

2018.08.31. 17:23

Százórás szolgálattal támogatják a legkisebbek közlekedését

Csupán néhány nap, és a Dél-Pest megyei települések iskoláiba is becsengetnek. A tanév első napjaiban alaposan megnő a forgalom az iskolák és az óvodák környékén. Így nincs könnyű dolga a térség polgárőreinek, hogy biztonságos körülményeket teremtsenek. Megnéztük, hogyan készülnek a „dömpingre” a térség települései...

Hartai Gergely

Pál Antal, a Törteli Faluvédő Polgárőr Egyesület elnöke két-három kollégájával együtt figyeli majd a forgalmat a tanév első napjaiban.

Fotó: Hartai Gergely

– Minden évben járőrszolgálatot látunk el az iskola közelében, hogy ezzel segítsük a gyerekek közlekedését. Ez most sem lesz másként... – magyarázta a minap Pál Antal.

A Törteli Faluvédő Polgárőr Egyesület elnöke elmondta, terveik szerint két-három polgárőrük figyel majd a forgalomra a tanévkezdéskor. Annak első három napján egészen biztosan.

Az ilyenkor fokozottabb falubeli forgalomra azonban a hét többi részén is ügyelnek. Mi több, a járőrszolgálatokból ekkor már a fiatalok is kiveszik a részüket.

– Az ötvenórás, érettségihez kötődő program keretében ugyanis négyen segítik a munkánkat – tette hozzá.

Pál Antal, a Törteli Faluvédő Polgárőr Egyesület elnöke két-három kollégájával együtt figyeli majd a forgalmat a tanév első napjaiban.
Fotó: Hartai Gergely

Nemcsak Törtelen, Abonyban is készülnek a belváros forgalmi dömpingjére.

– Az iskolakezdéstől számított két hétben folyamatos figyelőszolgálatot tartunk fenn. És bizony, szükség is van erre, hiszen azt tapasztaljuk, sokan a legalapvetőbb közlekedési szabályokat sem tartják be! Olykor egyébként nemcsak a gyerekek, de a szülők sem... – vette át a szót az abonyi polgárőrség vezetője.

Juhász Pálné hozzáfűzte, sokan kerékpáron ülve hajtanak át a zebrán, ebből pedig sok probléma adódik. Arról nem beszélve, többen az iskolakapuban állnak meg az autókkal, feltartva ezzel a járműforgalmat.

– Azt látjuk, az első hetekben óriási mértékben megnő a forgalom a város frekventált részein. Így még inkább körültekintőnek kell lenniük a gyalogosoknak – figyelmeztetett.

Majd azt is kiemelte, az elkövetkezendő napokban egy rendőr és egy polgárőr segíti a legkisebbeket.

Megtudtuk, a jövő héttől a Rossmann üzlet sarkánál, a Somogyi iskolánál és a rendőrség előtti zebrán teljesítenek majd szolgálatot az abonyi polgárok őrei. Ezenfelül pedig járőrautókkal járják körbe a környék iskoláit, óvodáit.

A polgárőrvezető arról is beszámolt, két hét alatt összesen mintegy száz órányi szolgálatot látnak el a város különböző pontjain. Ezzel segítve a biztonságos közlekedést a zsúfoltabb területeken.

A mezőőrök is besegítenek

Újszilváson a mezőőrök a körzeti megbízottal együtt végzik a forgalomirányítást – tájékoztatott Vágány László. A szilvási mezőőr szerint a tanév első heteiben nagy szükség van a segítségükre.

– Hiszen, mint mondta, az iskolához közel több veszélyes helyre is figyelniük kell.

– Az intézmény közelében éles kanyar található, melyre külön figyelmet fordítunk. Emellett a szemközti gyalogátkelő is gyakran kérdéses pont – taglalta.

Hozzátette: a tanév első felének rendezvényein ugyancsak évről évre helytállnak kollégáival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában