JÁSZSÁG

2018.08.18. 15:23

Több településen is jelentős gondot okoz a szakemberhiány

Az építőipari ágazat kapacitásainak telítettségével, az építőanyagárak emelkedésével és a szakemberhiánnyal is szembe kell néznie az önkormányzatoknak, amikor fejlesztéseiket készítik elő. Az előzetesen tervezett határidők csak nagyon nehezen tarthatók.

Banka Csaba

Jászboldogházán az év legnagyobb beruházása az iskola három épületének felújítása. Szűcs Lajos polgármester elmondta, a kivitelezési munkát májusban indították el.

– Előzetesen úgy terveztünk, hogy a felújítást a nyári szünet végére be tudjuk fejezni – mondta.

– Legalábbis ezt támasztotta alá a munkát végző céggel folytatott egyeztetés. Az már most látható, hogy ezt, a remélt befejezési határidőt nem lehet tartani. Az épületen belül végezni tudnak a szakemberek, de néhány külső munka őszre marad.

– A szerződésben eleve októberi befejezési határidő szerepelt, de tavasszal még remélni lehetett, hogy határidő előtt levonulnak a munkások.

A polgármester hozzátette, mindez nagyobb szervezőmunkát és türelmet feltételez mind az önkormányzat, mind az iskola, mind pedig a kivitelező cég munkatársaitól.

– Azt látjuk – tette hozzá –, hogy a megrendelések száma, illetve a kevés szakember miatt a minőségi munka csorbulása nélkül nem lehetne gyorsítani a folyamatokat.

Jászkiséren a főtér felújítására, az egykori mozi épületének bővítésére és felújítására, valamint az ipari park infrastrukturális fejlesztésére nyert támogatást az önkormányzat. A beruházások ütemezése szerint jövő év április végére, illetve az ipari park esetében júliusra kell elkészülnie a kivitelezői munkáknak.

– Már jó előre próbáltunk tervezni – mondta Lukácsi György polgármester.

– A fejlesztések befejezésének határideje, úgy tűnik, tartható lesz majd, egyelőre a kivitelezők kiválasztásánál tartunk, de az előzetesen meghatározott ütemterv szerint tudunk haladni. Ami nagyobb problémát jelent, az a Művelődés Háza tervezett felújítása – tette hozzá.

– Egyelőre még az engedélyezés, a pénzügyi tervezés folyamata zajlik, de ha ebben a pillanatban a város számláján volna a megítélt, munkához szükséges összeg, akkor sem tudnánk idén elindítani a kivitelezést a szakemberhiány miatt.

Nincs lehetőségük kompenzálni

Olyan mértékben emelkedtek meg az építőipari alapanyagárak, illetve a munkadíjak, hogy azok már befolyásolják az elnyert támogatások felhasználását is.

Dr. Szerencsés István, Jászdózsa polgármestere elmondta: településüknek nincs lehetősége arra, hogy az elnyert összegen felül kompenzálja a vállalkozások növekvő költségeit. Sajnos, esetenként csak a műszaki tartalom csökkentésével oldható meg a beruházások kivitelezői feladatainak finanszírozása.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában