Prima díj

2018.08.25. 13:25

A Damiban cseperedett fel a Príma-díj jelölt vízilabda edző

Cseh Sándor, a Magyar Sport kategória győztese, ezer szállal kötődik a szolnoki vízilabdához.

Varga Csaba

Cseh Sándor tíz évig volt a szolnoki csapat edzője

Fotó: Mészáros János

A szép emlékű Damjanich uszodában cseperedett fel, amin nem lehetett csodálkozni, hiszen ugyancsak Sándor nevű édesapja abban az időben játékosként szerepelt a Szolnoki Vízügy SE csapatában.

– Mint mindegyik szolnoki vízipólós, én is úszóként kezdtem a nyolcvanas évek elején – emlékszik vissza a sportember. – Egy év után azonban már a legkisebbek között próbáltam ellesni a játék alapjait.

– Agócs Gyula volt az első edzőm, később a legendás Hasznos Pista bácsi is szárnyai alá vett. Nyáron szinte az egész napunkat az uszodában éltük. Végigjártam a szamárlétrát, 16 éves koromban már a felnőttek között is bemutatkoztam.

– Közben meghívtak az utánpótlás-válogatottba, ahol többek között együtt játszottam Fodor Rajmunddal, Kásás Tamással, Kiss Gergővel és Vári Attilával. Sajnos, nagy világversenyre már nem jutottam ki. Szolnokon azonban több játéklehetőséghez jutottam, jól éreztem magam a csapatban.

– Aztán jöttek a változások, előbb Egerbe igazoltam, majd szerepeltem az Ybl csapatában is. A kilencvenes évek végén én is kipróbáltam magam külföldön, az olasz, a német, a svájci, sőt még a szaúd-arábiai bajnokságban is megfordultam.

A kétezres évek közepén már újra Szolnokon vízipólózott, nemsokára pedig a játék mellett az edzői pályát is kipróbálta. Természetesen a fiatalokkal kezdte. Mesélte, volt olyan, hogy előbb meccset játszott, majd rohant az utánpótláshoz, gardírozni csapatait.

Közben megszerezte a nemzetközi szövetség edzői licencét. Tíz éve nevezték ki a felnőtt együttes vezetőedzőjének.

Cseh Sándor tíz évig volt a szolnoki csapat edzője
Fotó: Mészáros János

Egy évtized alatt a csúcsra járatta a szolnoki csapatot, hiszen a honi bajnoki címek és kupagyőzelmek mellett egy éve a Bajnokok Ligája-trófeáját is megszerezték.

Idén nyár óta már nem dolgozik a szolnoki klubnál, most képezi magát, várja a folytatást. Nem mellesleg az eddigieknél több időt tud tölteni családjával.

– Több mint tizennyolc éve vagyunk házasok Alexandrával, aki jogászként dolgozik, gyerekeink, a tizenhárom éves Alex és a két évvel fiatalabb Maxim egyaránt vízilabdáznak, ők is az uszodában élik az életüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában