SOKAN FELELŐTLENEK

2018.08.02. 15:26

Újabb vízbe fulladt fiatal: hiába a sok figyelmeztetés?

Bár nagyon sokféle módon igyekeznek felhívni a fiatalok figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre, ez nem feltétlenül vezet célra. De akkor mit tehetünk, hogy elkerüljük a tragédiákat?

Czakó Nóra, Hutter Zsófia

Fotó: Fodor Orsolya

Hiába a folyamatos figyelemfelhívás és a korábbi esetek elrettentő példái, úgy tűnik, a kamaszokra nagyon nehéz hatni. De akkor hogyan kerülhetők el a tragédiák?

A már öt éve iskolai bűnmegelőzési tanácsadóként dolgozó Mészáros János alezredes hírportálunknak elmondta, hogy a tanév végén az általános és a középiskolákban is fel szokták hívni a tanulók figyelmét a nyár veszélyeire, köztük a fürdőzés szabályaira is.

– Azt nem lehet tudni, hogy ez mennyire érinti meg őket, viszont azt látjuk, hogy pontosan tisztában vannak minden veszéllyel, tehát mindent tudnak. Azt tapasztaljuk azonban, hogy hiába a figyelemfelhívás, amikor olyan szituációba kerülnek, vagy bekerülnek egy csoportba, akkor még felelőtlenebbé válnak és eszükbe sem jut, hogy mit hallottak korábban… – világított rá Mészáros János.

– A fiatalok ráadásul sokszor cukkolják is egymást azzal, hogy „úgysem mered megtenni”, és mivel az illető nem akar kilógni a sorból, meg is teszi. Ilyenkor nem gondolnak arra, hogy esetleg felhevült testtel ugranak a hideg vízbe, vagy veszélyes sodrású folyóban akarnak megmártózni.

– Mi, bűnmegelőzési szakemberek és a pedagógusok is mindent megteszünk, hogy a diákok tájékozottak legyenek, amikor azonban kikerülnek a szülői felügyelet alól vagy összejönnek egy csoporttal, felelőtlenné válnak. Nagyon sokféle módszerrel megpróbálkoztunk már, hogy hogyan tudnánk megvédeni őket saját maguktól, mert én azt gondolom, hogy saját maguktól kell őket megvédeni – vélte a szakember.

– A rendőrség is igen nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre, a fiatalok tájékoztatására, és a nyár veszélyeinek ismertetésére – közölte hírportálunkkal Szabó Zita megyei rendőrségi szóvivő.

– Minden kínálkozó alkalmat megragadva igyekszünk elérni a gyerekeket, tinédzsereket. Számos nyilatkozatot teszünk, kampányt indítunk, így például idén a tanév végén kétszáz lufit engedtünk fel, hogy felhívjuk a figyelmet a nyár veszélyeire. Emellett bajnok sportolóinkkal indítottuk és zártuk a tanévet, szórólapokat helyeztünk el a bizonyítványokba, és számos videó is készült, hogy megakadályozzuk a tragédiákat – sorolta Szabó Zita, aki azt is elárulta, hogy a középiskolás és fiatal felnőtt korosztály elérése talán nehezebb feladat.

Nem volt azonban véletlen, hogy a rendőrség Kenderesi Tamás olimpikont kérte fel idén a szabályok népszerűsítésére, vagy épp Majkát a bűnmegelőzési ajánlások ismertetésére – bízva abban, hogy szavaik elérnek a fiatalokhoz.

Dr. Szarvák Tibor szociológus úgy látja, a prevenciós előadásokkal kapcsolatos általános megszólalások nem feltétlenül eredményesek.

– Nyilván ezt nem lehet a teljes generációra vonatkozóan kijelenteni. De az tény, hogy például a függőséget okozó szerekről szóló üzenetek nem jutnak el száz százalékig a fiatalokhoz. Ennek ellenére természetesen szükség van ezekre a felhívásokra, megelőzéssel kapcsolatos előadásokra, hiszen ezek azok, melyek később befolyásolhatják a szemléletüket – mondta.

A szakember hozzátette, ahhoz, hogy egy prevenciós program sikeres legyen, szükség van olyan kortársakra is, akik hatással lehetnek a csoport tagjaira. – Lehet ez egy közvetlen ismerős, vagy egy videócsatornával rendelkező hasonló korú fiatal. A lényeg, hogy pozitív példaként álljon a többiek előtt.

Sokan úgy gondolják, a mai fiatalok ingerküszöbe jóval magasabb, ezért nehezebb őket elérni egy-egy megelőzéssel kapcsolatos programmal. Ezzel kapcsolatban dr. Szarvák Tibor elmondta, egyértelmű, hogy a húsz év alattiakat sokkal több inger éri, mint anno a mostani felnőtteket. Ennek okán pedig elképzelhető, hogy a rengeteg információból jóval kevesebb jut el hozzájuk.

A szociológus hozzátette: ezt a generációt senki nem tanította meg az üzenetek szelektálására, hogy mi a fontos, és mi nem az. Mindenki hallja, látja, tudja, mit kell tenni egy bulin, vagy mit lenne jó elkerülni. Adott esetben a folyó, az élővíz veszélyeire való figyelemfelhívás is sok helyen jelen van. A kérdés az, erre mennyire figyelnek oda a fiatalok…

A kortársak nyomása jóval erősebb, mint a szülőké

Felmerülhet esetleg, hogy az otthonról hozottak, a szülői minta mennyire fontos az ilyen esetek elkerülése érdekében. Mészáros János szerint azonban a fiatalok, főként kamaszkorban, sokkal inkább a kortársaikat követik, mint a szülőket.

– Hiába a jó nevelés, a jó minta vagy a jól működő család, a kortársak nyomása sokkal erősebb. A szülő így csak annyit tud tenni, hogy őszintén beszélget a gyermekkel a problémákról, mert csak akkor fogja megérteni és csak abból fog tanulni. Nem lehet mellébeszélni, mert ha nem a szülőtől tudják meg, akkor a kortársaiktól vagy az internetről, de az nem biztos, hogy valós információ. Ha viszont tényleg jó a szülő-gyermek kapcsolat, akkor a fiatal azt is elmondja otthon, kivel, hová megy és mit csinál…

Borítókép: Tavaly decemberben egy tiszavárkonyi fiú fulladt a kiöntött Tiszába.

Fotó: Fodor Orsolya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában