VIDEÓVAL ÉS GALÉRIÁVAL

2018.08.04. 11:20

Újra látogatható a közel százhatvan éves kunhegyesi szélmalom

Százhúsz évvel ezelőtt még hét szélmalom működött a nagykunsági kisvárosban. Ma már csak egy maradt, mint régi korok árva hírmondója: a Komlósi-féle szélmalom.

Ujvári László

Teljes renováláson esett át a szélmalom

Fotó: Ujvári László

A minap tartották a felújított műemlék átadóünnepségét. Legalább százan gyűltek össze a nyári hőségben.

- A szélmalom ötszintes, holland típusú. Ez azt jelenti, hogy szélvitorlái a széliránynak megfelelően forgathatók. Az épület vályogszerkezetű, téglaköpeny falas – ismertette a szélmalom történetét Szabó András polgármester. Megépítéséhez legalább százharmincezer téglára volt szükség.

Az ünnepség végén Molnár László népzenész közreműködésével csendült fel néhány ismerős dallam. A tárogató hangja az egész környéket bejárta. A résztvevők belülről is megnézhették a műemlékvédelem alatt álló szélmalmot. Szabályos sorban állás alakult ki, néhányan a környező településekről is eljöttek.

A térség egyik utolsó szélmalma 1859-ben épült, majd 1970-ben került az Országos Műemlékvédelmi Főfelügyelőséghez. Az épületet 1973-ban el akarták bontani és Szentendrére szállítani, hogy ott eredeti állapotában újra felépíthessék.

Végül sikerült megmenteni, majd 1990-ben visszavásárolta a település. A kétezres évek elején új kalapot kapott a szélmalom, valamint elvégezték a legszükségesebb munkálatokat.

Az állapota azonban tovább romlott, a teljes felújítást már nem lehetett elkerülni. Most húsz millió forintot fordítottak a renoválásra. Felét önerőből, másik részét hazai pályázati forrásból.

Teljes körű állagmegóvás történt: az építmény szerkezeti megerősítésén túl helyreállították a hatalmas vitorlákat is. Évtizedekkel sikerült meghosszabbítani a gyönyörű épület élettartamát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában