A REPTÁRBA KERÜLT A RONCSLELET

2018.08.25. 15:30

Vízbe zuhant bombázóra bukkantak, Szolnokra hozták

Újabb hadtörténeti relikviával gazdagodott a szolnoki RepTár. Nem elírás, mindössze tíz nappal ezelőtt találtak rá a kiapadt Duna-mederben egy amerikai bombázórepülő maradványaira, s szombat reggeltől már az interaktív repülőmúzeum egy kiállított darabja a roncslelet. A nem mindennapi eseményről, a gép kiemeléséről is meséltek a megyei szakemberek.

Mészáros Géza

A roncsot péntek délután emelték ki a Dunából. A szolnoki szakemberek ezután a Tisza-parti városba szállították

Forrás: Beküldött fotó

– Szilágyi Tibor, egy amatőr kutató a Duna partján barangolt Tökölnél, amikor megpillantott valamit, ami a folyó kiszáradt medréből bukkant fel – mesélte el hírportálunknak a hihetetlenül gyorsan zajló történések legelső mozzanatát Magó Károly.

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis zászlósa, roncskutató elmondta, a természet erőinek és egy nagy adag szerencsének a találkozása kellett ahhoz, hogy megtalálják e gépmaradványt.

A történelemkönyvek legvéresebb oldalait fellapozva elmondta, hogy a 15. amerikai légi hadsereg 1944. április 3-i budapesti szőnyegbombázásával vette kezdetét az a Magyarország elleni pusztító légi offenzíva, amely a háború viszontagságaitól addig megkímélt hátországot először szembesítette a háború borzalmaival.

A vasúti hálózat, az olaj, valamint a hadiipari üzemek megsemmisítését célzó bombázó hadjárat 1944 júliusában érte el a legintenzívebb szakaszát.

A július 30-i, nem sok sikert elkönyvelhető támadás négy bombázó és két vadászgép elvesztésével járt az amerikaiak számára. 1944. július 30-án az amerikai 15. Légihadsereg 485. Bombázó csoportja a tököli Dunai Repülőgépgyárat támadta. Frank Wodzinski főhadnagy B-24G típusú repülőgépét a cél felett eltalálta a légvédelem. A bombázó függőlegesen zuhanni kezdett, majd becsapódott a Dunába.

Egy B-24-es Liberator a levegőben, egy korabeli fotón

– A tízfős személyzetből mindössze egy amerikai katona élte túl az ellencsapást. Ő nem Frank Wodzinski volt. Nem sokkal az eseményeket követően az elhunytak maradványait a nyakukban lévő „dögcédula” alapján azonosították. Volt, akit a gép mellett, volt, akit Ercsinél találtak meg.

– A folyó idei alacsony vízállása miatt a mederből kilátszott egy repülőgép-roncsdarab, amit Szilágyi Tibor mindössze tíz nappal ezelőtt vett észre. Félig-meddig szakember, ezért azonnal tudta, mi a dolga. A lelet megmentése érdekében bejelentést tett a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumnál, valamint a Magyar Roncskutató Egyesületnél.

– Az előkutatások során kiderült, hogy a gépszárny főtartójának egy négyméteres darabja a motortartó bak bekötésével együtt nyugszik a mederbe beágyazódva. Mivel fennállt a roncs eltűnésének lehetősége, az engedélyek beszerzése után a HM Hadtörténeti Intézet, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis és a Magyar Roncskutató Egyesület nagyon gyorsan reagált.

– Már péntek délelőtt tíz órától tizenhat óráig közösen végeztük el a feltárási munkálatokat. A mentés kizárólag kézi erővel volt lehetséges. Tizenketten ástunk, dúrtuk az iszapos talajt, hogy kiemelhessük, és a helikopterbázis teherautójára tegyük a roncsdarabot – magyarázta a részleteket Magó Károly.

A roncsot péntek délután emelték ki a Dunából. A szolnoki szakemberek ezután a Tisza-parti városba szállították
Fotó: Beküldött fotó

A zászlós arról is beszámolt, hogy a kiemelés után a roncsot a RepTár Szolnoki Repülőmúzemban állítják ki. Kovács Ákos, a RepTár igazgatója nem titkoltan örül az új kiállítási tárgynak.

– Tudtommal nem sok gondozást igényel a roncs előkészítése, így szombat reggeltől már a repülőmúzeum legfrissebb darabja lehet ez a B-24-es Liberator – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában