pizzatérkép

2018.09.18. 19:47

A megyei pizzaszeretők a húsos, hagymás, magyaros tésztát kedvelik

Az egyik internetes étterem adatai alapján elkészült Magyarország pizzatérképe. Ebből kiderül, hogy a népszerű olasz ételt nem a rá jellemző itáliai ízekkel, sokkal inkább a tartalmas feltétekkel kedvelik megyénkben.

Czakó Nóra

Megyénkben is nagyon népszerű ételnek számít a pizza. Illusztrációfotó.

Forrás: Shutterstock

Kolbász, szalonna, lilahagyma és zöldpaprika került megyénkre Magyarország pizzatérképén, az itt élők ugyanis a parasztos pizzát kedvelik a legjobban. Az egyik szolnoki pizzéria tulajdonosa szerint talán az ízvilága miatt, mert egy kicsit magyarosabb, erősebb, csípősebb, és ezt hazánkban jobban szeretik.

A fővárosban élők kedvence a hawaii pizza, melyre jellemzően sonka, ananász és sajt kerül. Vidéken is akadnak olyan városok, ahol kedvelt a gyümölccsel ízesített finomság.

A megyeszékhelyek többségében azonban, Szolnokhoz hasonlóan, húsokban gazdag pizzák kerültek az első helyre.

A szolnoki Pizza Sprint üzletvezetője hírportálunknak elmondta, hogy ők több mint harmincféle pizzát kínálnak, de a legnépszerűbb az extra, vagyis amikor a vásárló dönti el, hogy melyik az az öt feltét, ami a tésztára kerüljön.

A legkedveltebb rávalók pedig többnyire a húsok és a kukorica. Az alap pizzák közül pedig a füstöltet rendelik a legtöbben. Erre főtt tarja, füstölt sajt, tojás és zöldpaprika kerül.

– Nem szabad elfelejteni, hogy a pizza egy tésztaféle, Magyarországon mégis azt szeretik, ha vastag feltét van rajta sok sajttal. Persze ezzel sincs semmi baj, de nem ennek kellene dominálni, hanem a tésztának.

– Éppen ezért mi egy kicsit vastagabb tésztával készítjük a pizzát. Sokan dupla sonkát, sajtot és kukoricát kérnek a pizzára, de akkor elveszíti a tésztaétel jellegét – fejtette ki az üzletvezető.

– Sok embernél az a legfontosabb szempont, hogy minél nagyobb legyen, minél több minden legyen rajta, és minél kevesebbet kelljen érte fizetni. Úgy gondolom, hazánkban még nem alakult ki az a kultúra, hogy egy-két feltéttel egyék a pizzát, pedig a sajton kívül két-három feltét lenne az ideális – tette hozzá.

Megyénkben is nagyon népszerű ételnek számít a pizza. Illusztrációfotó.
Fotó: Shutterstock

Szűcs László, a szolnoki Stage Pizza & Bár üzletvezető-tulajdonosa is hasonló véleményen van. Szerinte a legtöbb embernek az a lényeg, hogy minél több minden legyen a pizzán, minél kevesebb pénzért.

Persze az sem utolsó szempont, hogy laktató legyen. Szűcs László elárulta, náluk a Piedone II névre hallgató pizzát kérik a legtöbben, mely feltétekben igen gazdag. Egészen pontosan dupla sonka, paprikás kolbász, hagyma, dupla sajt, bacon szalonna, tükörtojás és fokhagyma kerül a paradicsomos alapra.

– Talán azért ez a legkedveltebb pizzánk, mert nagy energiatartalommal bíró feltétek kerülnek rá, így dús és laktató. Ugyanez lehet az oka annak, hogy Szolnokon a parasztos pizza lett a befutó. Mi is azt tapasztaljuk, hogy a sok feltétet szeretik a vendégeink, pedig a pizzának nem ez a lényege.

– Az alap tészta paradicsommal, egy feltéttel és sajttal lenne az ideális, ha jó a tészta.

– Fontos azonban, hogy milyen az összetétele, az ízvilága, mennyire van megsütve, vékony vagy vastag. Ha megfelelő a tészta, akkor az, hogy feltétet kérnek rá, csak egy plusz – magyarázta az üzletvezető-tulajdonos.

– Nálunk egyébként hatvanháromféle pizzából lehet választani, de még ezt is felül tudják múlni az emberek. Gyakran kérnek az alap pizzához plusz feltétet.

– A legkedveltebb extra feltétek a húsfélék, a dupla és a füstölt sajt.

Előkelő helyen állunk a rangsorban

A nyáron készült felmérésből azt is megtudhatjuk, hogy a KSH által közölt legfrissebb megyei szintű nettó átlagfizetési adatok alapján, a különböző megyeszékhelyeken hány hawaii pizza jönne ki az adott megye átlagfizetéséből.

Szolnok ezen a listán előkelő helyet foglal el, ugyanis százötvennégy pizzára futja szűkebb hazánkban.

Bennünket csak Bács-Kiskun (százötvennyolc) és Nógrád megye (százhatvanegy) körözött le.

Az adatok az átlagárakra is rávilágítanak, így kiderült, hogy Budapestet nem számítva, Szolnok bekerült a három legolcsóbb település közé Salgótarjánnal és Kecskeméttel egyetemben.

Szolnokon ugyanis átlagosan 1115 forintba kerül egy hawaii pizza, míg a legdrágábban Budapesten, a XVII. kerületben lehet hozzájutni, 1832 forintért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában