Rákóczifalva

2018.09.23. 19:50

A „menesztett” rákóczifalvai tisztviselő nem ért egyet a felhozott kifogásokkal

Új alpolgármestere van Rákóczifalvának. A pozíciót 2014-től betöltő Bíró Tiborné helyett a képviselő-testület Dobos Zsoltnak szavazatott bizalmat. Vajon mi lehetett az oka a váltásnak?

Kovács Berta

Dobos Zsolttal (balra) alpolgármesterként is jól együtt tudnak dolgozni – hangsúlyozta Kósa Lajos (jobbra)

Fotó: Mészáros János

Kósa Lajos polgármestert kérdeztük.

– A fő probléma az volt, hogy az alpolgármester asszony és a képviselők, intézményvezetők közötti szakmai kapcsolat megromlott. Az alpolgármester 2014 októbere óta töltötte be ezt a tisztséget, korábban is voltak fennakadások az együttműködésben, de az elmúlt egy évben hatványozódott a probléma.

– Ezért augusztus 21-én a képviselő-testület zárt ülésen meghozott egy olyan döntést, hogy Bíró Tibornétól visszavonta az alpolgármesteri megbízatást. A testülethez is sokan fordultak panasszal, az önkormányzati dolgozók is konfliktusokról számoltak be, egyre növekedett az ilyen jellegű megkeresések száma.

– A lakosság felől is érkezett negatív visszajelzés, de nem ez volt a döntésünk fő szempontja, hanem az, hogy a szakmai munkában nem tudtuk hatékonyan együttműködni.

Az alpolgármesteri tisztséget jelenleg Dobos Zsolt képviselő látja el.

Kósa Lajos elárulta, hogy Bíró Tiborné nem fogadta el a lemondatásának indoklását, a felhozott kifogásokkal nem értett egyet. Az augusztusi ülésen, amikor a döntés született, egészségügyi okokból nem volt jelen.

De mindezek ellenére természetesen továbbra is önkormányzati képviselő, és az elkövetkezendőkben az oktatási, kulturális és sport bizottságban fog dolgozni.

Dobos Zsolttal (balra) alpolgármesterként is jól együtt tudnak dolgozni – hangsúlyozta Kósa Lajos (jobbra)
Fotó: Mészáros János

Megkérdeztük Bíró Tibornét is a történtekkel kapcsolatban.

– Az volt a gond, hogy voltak olyan dolgok, problémák, amiknek én hangot adtam, és ez nem tetszett – nyilatkozta a volt alpolgármester. – A konfliktushelyzetek pedig abból adódtak, hogy amiben négyszemközti beszélgetésben megállapodtuk, azok végül nem úgy valósultak meg – volt, hogy szinte az ellenkezője történt, erről pedig nem tájékoztattak.

– Azt mindenképp szeretném megjegyezni, hogy a társadalmi megbízatású alpolgármesteri pozíció tulajdonképpen arra van, hogy végrehajtsa, amit a polgármester kér, feladatul ad. Én viszont ennél többet is tettem, a település érdekét szem előtt tartva. Személyemmel kapcsolatban azonban valótlan dolgok is elhangzottak – mondta Bíró Tiborné.

A honlapjukon is hírt adtak a történtekről

A történtekkel kapcsolatban találgatások kaptak szárnyra a lakosok között, többen felvetették, hogy a személycseréről nem informálták a lakosokat.

Kósa Lajos polgármester azonban rámutatott, hogy az önkormányzat Facebook-oldalán és a hivatalos önkormányzati honlapon is jelent meg tájékoztatás. Sőt, az október első hetében megjelenő helyi újságban is olvashatják a helyiek, hogy új alpolgármestere van a településnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában