BESENYSZÖG

2018.09.04. 18:45

Áramkimaradások keserítették meg a besenyszögiek életét

Áramkimaradás miatt aggódtak a besenyszög-szórópusztai lakosok. Az áram hiánya az ott élőknek a szokásosnál is nagyobb problémát okozott.

Joó Zsuzsa

Fotó: Shutterstock

Danyi Géza számos állatot tart, az ivóvizet szivattyú segítségével hozza felszínre, és nem egy fagyasztóládát működtet, hogy mindig, minden hónapban legyen elegendő élelem a családnak.

Hétfő reggel kétségbeesetten hívta hírprotálunkat, hogy elmesélje, milyen lehetetlen helyzetbe kerül egy tanyán élő család, ha nincsen áramuk.

– Száznyolcvan levágott, feldolgozott aprójószág olvadozik a fagyasztóban. Gyöngyiből harminc darab, ezen kívül kacsa, liba, birka… Nem is merem felnyitni a láda tetejét, minden másodperc számít ilyenkor – magyarázza a Danyi-tanyán élő férfi.

– A szomszédban teheneket tartanak. Reggel óta nem tudtak fejni a géppel, szerencsétlen jószágoknak feszül a tőgyük. A másik szomszédban kétszáz birka van, nem tudják itatni őket, mert nem működik a szivattyú. Nem is gondolják az emberek, mennyi gondot okoz, ha nincsen áramunk.

A lakosok szerint a transzformátorállomásba csapott bele vasárnap délután a villám. Másfél hete szombaton hasonló probléma miatt tizenhárom órán keresztül szünetelt az áramellátás

Természetesen megkerestük az áramszolgáltatót. Megtudtuk, kollégáik vasárnap este óta dolgoztak a javításon, de csak tegnap 13 óra körül állt helyre az áramszolgáltatás. Az elhárítás azért tartott ilyen sokáig, mert a hibakörülmények messze nem voltak szokványosak.

A meghibásodás vasárnap este 18.10-kor történt. Az aznap esti erős villámlás következtében két ponton történt vezetékszakadás a területet ellátó középfeszültségű vezetéken – szerencsétlen módon egy csatorna két oldalán, így a leszakadt vezeték a vízbe esett.

A vezetéket nem lehetett a hagyományos módon újra átfeszíteni, csónak segítségével kellett ezt a szerelőknek elvégezniük. A vízen végzett villamos munkavégzés éjszakai sötétben életveszélyes, ezért az előkészítést végezték el, majd reggel ezzel a munkafolyamattal folytatták a szakemberek, a déli órákra végezve minden munkafolyamattal.

Megtudtuk azt is, hogy az esetleges kárigényeket, amennyiben érkeznek, természetesen kivizsgálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában