SZOLNOK

2018.09.27. 06:54

Autista gyermekek szüleinek tartottak tréninget Szolnokon

Autista gyermeket nevelő anyukáknak, apukáknak szervezett szülőtréninget a helyi Autista Szülőcsoport, a Mars Alapítvánnyal karöltve. Az érintettek két teljes napos foglalkozásokon vettek részt a szolnoki Hild Viktor Könyvtárban.

Kovács Berta

Szilvási Zsuzsanna osztja ki a gyakorlathoz szükséges papírokat

Fotó: Kovács Berta

– Az alapítvány országszerte tart tréningeket, elsősorban olyan szülőknek, akiknek gyermeke nemrég kapott diagnózist – hangsúlyozta Szilvási Zsuzsanna, a szervezet ügyvezetője, aki maga is érintett anyuka. – Online lehet szavazni arra, hogy melyik városban tartsunk programot, és Szolnokon nagyon érdekes, hogy nemcsak a szülők szavaztak, hanem a kapcsolatrendszerük is megmozdult. A tréningnek az a célja, hogy összefoglalva tálalja az autizmussal kapcsolatos tudnivalókat, és néhány gyakorlati példát és eszközt is bemutassunk, amivel otthon kicsit könnyebbé tehető az élet.

– Olyan csoportot igyekeztünk kialakítani, ahol a szülők együtt és egymástól is tanulhattak, amiről azt gondoljuk, hogy az egyik leghatékonyabb módszer. És mi is igyekeztünk olyan tudást és tapasztalatot megosztani, amiről azt gondoljuk, segítheti őket – fejtette ki dr. Simó Judit gyermekpszichiáter.

– Nagyon nehéz egy ilyen tréningen konkrétan a gyerekekről beszélgetni, hiszen nem ismerjük őket, de vannak az autizmusnak olyan közös vonásai, melyek megértése nélkülözhetetlen a megoldások megtalálásához. Lehet, hogy egy adott ötlet vagy megoldás nem használható egy másik gyermek esetén, de a családnak eszébe juthat róla olyan módszer, ami lehet, hogy bejön – mutatott rá.

– Kívülről nézve úgy tűnhet, milyen szomorú, hogy ilyen tréningen kell ülnünk, de azt kell, hogy mondjam, még sehol nem ültünk össze ezzel az alaphangulattal, mindig sokat nevetünk, a szülők kedves, megmosolyogtató történeteket mondanak, amiből már érzékelhető, hogy sikerült a problémáktól elemelkedni. Az, hogy egy autista gyermek mennyire fog boldogulni felnőttkorában, az sok mindentől függ. Számít, hogyan fogadták el az ő másságát, hogyan tudott beilleszkedni.

– Az autizmusból nem következik, hogy valaki rosszul érezze magát vagy magányos legyen, ezek a következményei annak, hogy a környezet nincs felkészülve, nincs eszköze arra, hogy az ilyen gyerekkel bánjon. Ilyen könnyen perifériára sodródnak ezek a gyerekek, és ezek életre szóló élmények lesznek, akkor is, ha felnőttként végül megtalálják a helyüket.

A tréningen néhány édesapa mellett főként édesanyák vettek részt. A szolnoki Makai Ildikó egy nyolcéves autista kislányt nevel, aki hároméves korában kapta meg a diagnózist. A gyermek normál tantervű iskolába jár és kitűnően tanul, de a társas kapcsolatokban, viselkedésben, kommunikációjában megmutatkozik autizmusa.

– Az összejövetel legnagyobb előnye, hogy meg lehet beszélni a problémákat, még ha azokra nincs is egységes megoldás. Bizonyos szempontból a családnak kell a gyerekhez alkalmazkodnia, például, ha csak bizonyos ételt eszik meg, vagy a hétköznapi szociális kapcsolatokban. Tizenhét könyvet és jó pár cikket olvastam a témában, de nagyon jó találkozni más lányos anyukákkal is, hiszen az autisták legtöbbje fiú.

Boglárka is egy kilencéves fiú anyukája, ő azt emelte ki, hogy itt konkrét tippeket kapott adott helyzetek magoldására, és nagyon jó, hogy megismerhetett hasonló cipőben járó szülőket.

Ráadásul nem csak Szolnokról és a környező településekről érkezett szülő a tréningre, Krisztina például Pest megyéből jött. Nyolcéves fia diagnózisa viszonylag friss, így nekik még minden információ új.

– Nagyon hasznos volt azzal szembesülni, hogy más szülők milyen gondokkal, kihívásokkal küszködnek – jelentette ki.

Külön klub is működik

A Szolnokon vagy a környező településeken élő, autista gyermeket nevelő szülőknek természetesen nem kell várniuk egy újabb tréning időpontjáig, ha szeretnének hasonló cipőben járó szülőkkel találkozni, megosztani, megvitatni egymással gyermekükkel kapcsolatban felmerülő kérdéseiket, gondjaikat. A Széchenyi-lakótelepen működik a Kaszáné Dézsi Hajnalka és Molnár Mónika vezette Autistákért Szolnokon Civil Társaság szülőcsoportja. Minden hónap harmadik szerdáján ülnek össze a Hild Viktor Könyvtárban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában