kisújszállás

2018.09.22. 19:55

Döbbenet, mennyi a gátlástalanul szemetelő lakos mostanában

Megelégelte a kisúji önkormányzat a sok szemetelést. Ezentúl hatékonyabban lépnek fel azokkal szemben, akik nem veszik igénybe a városi szemétszállítást, vagy például a sittet a határban borítják le. A kamerarendszer és a sűrűbb ellenőrzés egy hét alatt három embert buktatott le – tudtuk meg dr. Varga Zsolt jegyzőtől.

Daróczi Erzsébet

A főút mellé borították le ezt az építési törmeléket.

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Az elmúlt években valamivel jobb volt a helyzet. Nem tudjuk, van-e valami köze ahhoz, hogy új közszolgáltatónk van, vagy esetleg ahhoz, hogy több mostanában a lakásfelújítás, de valamiért egyre több az út mellé kirakott szemét... – mondta a jegyző.

– Ez azért is érthetetlen, mert ezeket le lehet rakni a VG Kft. átvételi helyére, és jelentős részét – PET-palack, papír – szelektív gyűjtőkbe tenni – mondta dr. Varga Zsolt jegyző.

– Ezernyolcszáz három frakciós – műanyag, papír, fém – gyűjtőt kaptunk, durván háromezer-hatszáz ingatlan lakott, jó lenne, ha mindegyikben működne a kötelező szelektív gyűjtés, de még hatszázan át sem vették azt – tette hozzá a jegyző, aki szólt arról is, hogy évente tart szemétszedési napot a városvédő egyesület a civilekkel, és a városszépítő tábor tagjai is sokat tesznek nyáron a környezet szépítéséért.

– Ezt azonban naponta lehetne csinálni. Jön egy szeles idő, és az eldobált szemetet egyik oldalról fújja a szél a másik oldalra. A lakosok jogosan háborognak, hogy nekik kell összeszedniük más szemetét, mert saját ingatlana előtt mindenki köteles rendet tartani. Csak két közterület-felügyelőnk van, de néha nyolcvanhárom is kevés lenne.

– Rendkívül leleményesek az emberek, ha arról van szó, hogy saját szemetüket eltüntessék – folytatta a jegyző.

– Van, aki a hulladékát nem a szelektív gyűjtőbe, rakja, hanem fogja a kis zacskókat, és körbejár a városban, egy-egy utcai szemetesbe elosztva a hulladékot.

Felvetődik a kérdés, hogy mit tehet a város a szemetelők ellen.

– Bekérem a közszolgáltatótól, hogy melyik ingatlanra nincs vonalkód, ami azonosítja a kukát, s következő kérdésem, hányszor volt az ürítve. Aki évente egyszer rakja ki a kukát, az nem elfogadható, hiszen minden lakásban keletkezik hulladék.

– A következő azonosítási lehetőség a városi kamerarendszer. Az elmúlt héten is akadt, aki ez alapján bukott le. Egy hét alatt három illegális szemetelőt csíptünk nyakon, ellenük meg is indult az eljárás

– A tettenérés lenne a legjobb, de ez a határban nehéz. Sokan megállnak az utak mellett, és leborítják az építési törmeléket. Rendszeresen érkezett hozzánk ilyen Túrkeve felől, ott már kamerákkal védekezünk ez ellen.

A főút mellé borították le ezt az építési törmeléket.
Fotó: Daróczi Erzsébet

– A bírság hatezertől több tízezer forintig terjed, s hulladékgazdálkodási szabálysértési eljárás vagy akár bűncselekmény is lehet a környezetkárosítás.

– A trágyakiszórással is vannak problémáink, de vannak olyan fifikás kisvállalkozások, kistermelők, akik állatot tartanak otthon, és amikor levágják, nem ők viszik ki az állati hulladékot a telepre. Megkérnek egy ismerőst, hogy vigye ki, mert magánszemélynek ingyenes – sorolta az újabb problémát a jegyző.

Azt is megtudtuk, néhány fuvaros sem a lerakóba viszi az építkezési sittet, hanem földutak mellé borítja.

– Vannak olyanok, akik amikor lebuknak, felháborodva közlik, nem is értik, miért jelenti fel őket a közterület-felügyelő vagy a mezőőr. Ezen a területen is fokozottabb ellenőrizést indítunk – ígérte dr. Varga Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában