Tiszafüred

2018.09.27. 15:30

Egy napig bárki régész lehetett Tiszafüreden

Letűnt korok emlékeivel, a település korai történelmével és a régészettel ismerkedtek fiatalok szerda délután. „Legyél te is régész!” kreatív felfedező napot tartottak szeptember 26-án.

Ujvári László

Az egész napos program délelőtti részében óránként váltották egymást az osztályok a Kiss Pál Múzeumban. Megtekintették a helytörténeti régészeti kiállítást, eredeti leleteket is vizsgálhattak. Délután már terepen folyt a munka.

– Több nagy ásatás is volt Tiszafüred térségében. Az egyik ilyen, a híres örvényi templomdomb, ahol kora Árpád-kori templomot és körülötte temetkezést tártak fel évtizedekkel ezelőtt – magyarázta Dr. Mester Edit régész.

Délután az egykori ásatás helyszínén, maguk a diákok is régészek lehettek egy rövid időre. Kipróbálták milyen a régészek munkája, hogy zajlik egy feltárás.

Az ásatás mellett kísérőprogramok is várták az általános iskola felső tagozatos és középiskolás diákokat. Nomád eleink életmódjáról árulkodott egy berendezett jurta, korabeli ételek elkészítését is megpróbálták.

Aki kedvet érzett hozzá, viseletbe bújhatott és kipróbálhatta a korabeli fegyvereket. Nagy sikere volt az íjászatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában