SZOLNOK MEGYE

2018.09.09. 06:55

Volkswagent, Fordot és Škodát lopnak a legszívesebben az autótolvajok

Az utóbbi három évben harmadára csökkent az autólopások száma hazánkban. Míg 2014-ben több mint 3500 gépkocsit lovasítottak meg, addig tavaly „csak” 1125 járműlopást jelentettek. Az is kiderült, hogy a tolvajok a Fordot, a Škodát, és a Volkswagent kedvelik a legjobban.

Czakó Nóra

Bármikor lecsaphatnak autóinkra Képünk csak illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az első félévben 384 személygépkocsira adtak ki körözést Magyarországon – derült ki a Pénzcentrum adataiból. A számokból az is látszik, melyik autómárka a legkeresettebb a tolvajok körében. Már évek óta a Ford áll az élen, idén 49 körözéssel, amit nem sokkal lemaradva a Škoda, illetve a Volkswagen követ 40, valamint 39 bejelentéssel.

A top 10-es listába olyan népszerű autómárkák szerepelnek még, mint az Opel (36), a Suzuki (29) vagy a Toyota (28). Az utolsó, tizedik helyre egyébként a Renault futott be, 14 elrendelt körözéssel.

Mint a rendőrségtől megtudtuk, megyénkben ilyen statisztikát nem tudnak készíteni. A megyei rendőr-főkapitányság adatai szerint tavaly csupán 12 autót loptak el nálunk. Ez pedig olyan csekély, hogy nem tudnak ranglistát felállítani a márkák között.

2014-hez képest szűkebb hazánkban is jelentősen visszaesett a gépkocsilopások száma, akkor harmincegy esetet regisztráltak. Az elmúlt nyolc évben pedig a legtöbb személyautót 2012-ben lovasították meg, összesen hetvenet.

A rendőrség munkáját civilek is nagyban segítik. Az Autóvadász Egyesület tagjai például az országot járva próbálják megtalálni az ellopott járműveket. Honlapjukon bárki regisztrálhatja eltűnt autóját. Mobilalkalmazásuk segítségével pedig leellenőrizhető, hogy egy adott rendszám szerepel-e a lopott autók listáján.

– Kamerás rendszerrel járjuk az országot az adatbázisban szereplő ellopott autók rendszámát keresve. De nagyon sokat segít a közösségi oldalunk ötezer követője is, akik szintén éber szemmel keresik a járműveket. Tavaly csak az ő segítségükkel több mint húsz gépkocsit találtunk meg – magyarázta Vezda László, az egyesület elnöke, aki elárulta, évente 30–40 lopott autót sikerül megtalálniuk.

Ám még így is húsz járműből csupán egy kerül vissza gazdájához.

– Hihetetlenül gyorsan dolgoznak a tolvajok. Pár másodperc alatt bejutnak az autóba, és beindítani se tart tovább két percnél. Esetleg az tarthatja fel őket, ha utólagos elektronikus védelmi rendszer van telepítve. Ez lehet akár egy kód, amit meg kell adni, vagy egy jeladó, amit az ablakhoz kell érinteni. Ezek nélkül nem indul el az autó – mondta a szakember. Ezeket a védelmi rendszereket utólag is be lehet építeni akár egy öregebb járműbe is. Ugyanis szerinte főleg ezek vannak a legnagyobb veszélyben.

Bármikor lecsaphatnak autóinkra
Képünk csak illusztráció
Fotó: Shutterstock

– Az öregebb, kis- és középkategóriás járműveket lopják a legszívesebben. Tulajdonosaik már nem szívesen költenek az autóra, így sokkal könnyebb azokat meglovasítani. Ráadásul szétszedve az alkatrészeket, jóval az autó értéke fölött tudják értékesíteni. Az új és felső kategóriás autókat, a haszonjárműveket pedig egyben, már egy napon belül kiviszik az országból – figyelmeztetett az elnök.

Főként erősen használt autók tűnnek el

Tavaly és 2016-ban Szolnokon nyolc autólopást regisztrált a rendőrség, míg 2012-ben harminchármat. A Szolnoki Rendőrkapitányság 2017-es évre vonatkozó beszámolójából kiderül, hogy a korábbi évekhez hasonlóan tavaly is főként kisebb értékű, erősen használt állapotú gépkocsikat loptak el. Ezek a járművek minden esetben közterületi parkolókból tűntek el. Az elkövetők pedig helyi lakosok, akik olyan autókat választottak, amelyeket nem védett biztonsági berendezés vagy riasztó, mivel speciális eszközökkel és tudással nem rendelkeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában