Megtalálták a maradványokat

2018.09.02. 15:30

Hamarosan újratemetik Bagimajor egykori birtokosát, Baghy Gyulát

Méltatlan körülmények között, egy villanyoszlop mellett és egy szemétlerakó alatt nyugodott több évtizeden keresztül Baghy Gyula.

Molnár-Révész Erika

A napokban exhumálták Baghy Gyula földi maradványait a cibakházi temetőben

Fotó: Beküldött fotó

Bagimajor utolsó földbirtokosát a második világháború után mindenétől megfosztották, volt alkalmazottai közül többen házat építettek maguknak lerombolt kastélya falaiból. Először Szolnokra menekültek feleségével, majd a kitelepítések után Cibakházára kerültek.

Baghy Gyula itt hunyt el 1952-ben. Földi maradványait hosszas kutatómunka és nyomozás után egy bagimajori földtulajdonos találta meg.

– Kárpótláskor alanyi jogon jutottunk a bagimajori szántóinkhoz, hiszen a férjem családját ugyanúgy tönkretették, mint a Baghy családot, és akkoriban számtalan más embert is – mesélt az előzményekről dr. Olajos Pálné, földtulajdonos.

A Budapesten élő asszony ezután morzsánként szedegette össze az információkat a tragikus sorsú arisztokrata családról. Idén döntötte el, hogy megkeresi Baghy Gyula sírját.

– Kinyittattam ugyanis a családi kriptát Bagimajorban. Ott van eltemetve Baghy Gyula apja, anyja, felesége, és gyermekei, csak éppen ő nem volt ott. Ez felkeltette az érdeklődésemet, és céltudatosan kezdtem keresni.

– A helyiektől és a kápolnagondnoktól is érdeklődtem. Egyikük azt mondta, nem tudja, másikuk, hogy Szolnokon van eltemetve, a harmadik azt tanácsolta, hogy Kenderesen keressem a Horthy-kriptában. Még a kriptához tartozó kertben is kerestem, de nem volt ott.

– A nagy kalamajka után több hónapos kutatómunkával a hátam mögött derült ki, hogy Cibakházán is kereshetem. Baghy Gyula Budapesten élő unokája írt egy könyvet Homokláp és csengőfrász címmel.

A napokban exhumálták Baghy Gyula földi maradványait a cibakházi temetőben
Fotó: Beküldött fotó

– Ebben az unoka leírja a család hányattatott történetét. Velőt rázó írás… azzal szembesülni, ami a mi családunkkal is megtörtént. Elszántam magam, hogy utánamegyek, és Cibakházán végül rátaláltam – idézte fel a kutatás körülményeit dr. Olajos Pálné.

Baghy Gyula szülei, Baghy Imre és Sváb Irma 1869-ben kötöttek házasságot. Baghy Gyula a család második gyermekeként született, az öt testvér közül egyedüliként folytatta a gazdálkodást. A birtokon a század elején hagyományos földművelést folytattak.

Egyebek mellett kukoricát, búzát és dinnyét is termesztettek, a földművelés mellett pedig juhokat és marhákat tenyésztettek. Baghy Gyula feleségével együtt nagyon sokat tett Kengyel fejlődéséért. Amikor kastélyukat el kellett hagyniuk a háború utáni időkben, elmenekültek a szolnoki színház melletti lakásukba, de ott sem volt nyugtuk.

1950 után a kitelepítéskor Cibakházára kerültek. Baghy Gyulát ott érte a halál 1952. április 30-án, nyolcvanéves korában. Május 2-án Németh Lajos esperes temette el a cibakházi temetőben. Teltek az évek, az újraváltáskor senki sem jelentkezett, hiszen a család tagjai, ha még éltek is, 1956 után elhagyták az országot.

A sírt időközben megszüntették. Bagimajor egykori urát egy idő után senki nem kereste…, egészen mostanáig.

– Nagyon örültem neki, hogy dr. Olajos Pálné megtalálta a nagyapám földi maradványait. Egyben el is szomorított, hogy ilyen méltatlan állapotban nyugodott – szerteszét élnek, sokan Amerikában – mondja Baghy Gyula unokája, a Budapesten élő Nádasdy Nikolits Andrea.

Baghy Gyula és felesége (képünkön családi körben) sokat dolgozott Kengyelért, mégis nincstelenül hunyt el
Fotó: Csibrány István archívumából

– Nagyon sok emlékem van Kengyelről, gyönyörű éveket töltöttem ott gyermekkoromban. Nagyapám az egyik legkellemesebb és legtisztességesebb ember volt, akit valaha ismertem. Egy rossz szó nem hagyta el a száját soha. Bagimajorban két kastély volt.

– Nagypapáék a kis kastélyban laktak, a nagy kastélyban a fia, Baghy András lakott a feleségével, Apponyi Virginiával. Utoljára néhány évvel ezelőtt, egy családtag temetése miatt jártam ott, és ami megdöbbentett, hogy a kastélyok és a gyönyörű park helyén házak épültek az egykori falakból… – osztotta meg tapasztalatait szomorúan a leszármazott.

– A cibakházi önkormányzattól már megkaptuk Baghy Gyula halotti anyakönyvi kivonatát, egy törökszentmiklósi vállalkozó pedig a nemes ügyre való tekintettel ingyen exhumálta és újratemeti Baghy Gyula holttestét – tájékoztatta lapunkat Nagy Szilárd, Kengyel polgármestere.

Az exhumálást követően a tervek szerint 2018. szeptember 21-én tíz órakor ünnepélyes keretek közt helyezik végső nyughelyére Baghy Gyula földi maradványait a bagimajori kápolna kriptájában. Így Bagimajor utolsó birtokosa végre méltó helyen, családja tagja mellett nyugodhat.

Mozart sírjával kapcsolatban is akad kérdés

Az idők során nem csak a Baghy család jobb sorsra érdemes tagjának porhüvelye került méltatlan körülmények közé. A leghírhedtebb hazai eset a székesfehérvári királysírok története.

Bár számos uralkodónkat megszentelt helyen, a székesfehérvári templomban helyezték végső nyugalomra, az 1840-es évektől feltárt uralkodói maradványokat csekély kivétellel elpusztította a nemtörődömség és hozzá nem értés.

1938-ban gyufagyári ládákban tömegsírba helyezték a maradványokat, és az 1984-es újabb feltárás szennyvízben álló összekevert, további azonosításra alkalmatlan állapotban találta őket.

Szintén horrortörténet a bolsevisták által meggyilkolt II. Miklós orosz cár és családjának históriája, akiket egy erdőben elkaparva találtak meg közel száz év múltán. De gyakran a kultúra nagyjai sem jártak jobban.

Mozartnak csupán jelképes sírja létezik, nyughelyét nem ismerjük. Az ötödik evangélistaként számon tartott Bach földi maradványai körül is teljes a bizonytalanság. Mivel annak idején sírját nem jelölték meg, ma nem tudni, hogy a neve alatt újratemetett maradványokban valóban az ő porhüvelyét tisztelhetjük-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában