INTERJÚ

2018.09.13. 11:25

Hobo: „Tavaly 132 előadást játszottam végig, és én ezt simán bírtam”

Őszinte, nyitott, szabadszájú. Fanyar humora szúr, megnevettet, megríkat, legfőképpen pedig elgondolkodtat. Földes László, azaz Hobo pénteken Szolnokra látogat Jim Morrison-estjével.

Joó Zsuzsa

Megtanultam a mestereimtől, hogy amit csinálok, az fontosabb nálam – vallja Földesi László, azaz Hobó.

Forrás: Beküldött fotó

Hiába tárcsázom a megbeszélt időben, folyamatosan foglalt a telefonja. Végre utolérem...

– Az elmúlt fél órában keresett a városi pártbizottság titkára, valamint a Magyar Kolbászbarátok Szövetségétől a női szakosztály is. Maga a harmadik...

– Szerencse, hogy tegnap jöttem vissza a szabadságról, úgyhogy most kipihenten veszem fel a telefonokat. Csak egy hetet voltam a tengernél a feleségemmel, egy csomó kutya van otthon, azokat nem lehet egyedül hagyni.

– Nagy kutyás?

– Nem, nem én, nekem csak egy kutyám van, de még van másik három selyempincsijük a lányoknak, azok borzalmasak. Valamint velünk él egy súlyosan sebesült „lúdtalpas” macska is.

– A nagyobbik lányomnak az a mániája, hogy mindenféle jószágot befogad. Volt már itt sokféle állat a rozsomáktól kezdve a papagájon át a vadászgörényig, meg vízilóig. Bár lehet, hogy utóbbi inkább teknősbéka volt.

– Még jó, hogy én is szeretem az állatokat, a természetet, nem véletlenül élek az erdő szélén, Piliscsabán.

„Ötven évig laktam Budapesten, de elegem lett belőle.”

– I love you Budapest ide vagy oda, mikor le akartak lőni, elköltöztem a szülővárosomból, ennek köszönhetem, hogy jól vagyok. Meg a sportnak, a családomnak és annak is, hogy soha nem ittam és nem is dohányoztam.

– De hogy rosszat is mondjak: a térdeim a kosárlabda miatt tropára mentek. A franc enné meg... Nem is veszek kézbe kosárlabdát már, inkább súlyzózom!

– Van egy „hobológus” pápai edzőm, aki mindent tud rólam. Ő küldi át a Gestapo és KGB által is jóváhagyott edzéstervet, hogy tessék, ebbe dögölj bele! Én általában meg is csinálom. Kell az erőnlét a fellépésekhez, a koncertekhez.

– Tegye a szívére a kezét: használ az edzés? Kortársaihoz képest jól néz ki?

– Szerintem igen. Hetvenhárom éves vagyok, egyetemi évfolyamtársaim közül sokan már meghaltak, vagy mindenféle műtéten estek át. Az, hogy fiatalabbnak tűnök a koromnál, abban a feleségemnek fontos szerepe van, aki homeopata gyógyító és tizenakárhány éve mindenféle bogyóval töm engem.

– Van, hogy egy reggel tizenöt vitaminkapszulát veszek be. Már gondolkodtam azon, hogy jobban járnék, ha ezeket összeturmixolnánk, hogy ne kelljen lenyelni mind a tizenötöt. Ami biztos: a homeopátia nem kamu, a feleségemnek pedig sokat köszönhetek.

– Cserébe a tenyerén hordozza őt?

– El se tudja képzelni, mennyire imádom!

Földes László, azaz Hobo.
Fotó: Beküldött fotó

– Reggelente együtt kávéznak az ágyban?

– A francokat! Ha én reggel kávét innék az ágyban, akkor az azt jelentené, hogy a pizsamámat kétnaponta kellene cserélni. Mert biztosan leönteném magam...

– Térdproblémáim miatt idén a mozgáskoordinációm is romlott, futni például egyáltalán nem tudok. Szerintem gyengék a lábaim, hiába edzek.

„Persze, ha arra gondolok, hogy tavaly 132 előadást játszottam végig, és én ezt simán bírtam, nagy baj nem lehet!”

– Mert önkínzó nem vagyok, inkább önsajnáló. De az is csak akkor, ha van mellettem valaki. Egyedül soha nem szoktam magam sajnálni, közönség előtt jó ilyet csinálni... Amikor már nem bírom a popsztár státuszt, akkor jön elő az ilyen jellegű öniróniám.

– Nyilván nem mondja komolyan, hogy kibírhatatlan az élete. Fél ország rajong önért!

– Ez így is van. Olyan mennyiségű és minőségű szeretetet kapok az emberektől, ami elképzelhetetlen.

– Volt, hogy a koldus visszaadta a pénzt, mondván, annyi mindent kapott tőlem a verseken és a dalokon keresztül, hogy nem fogadhatja el.

– Egy erdélyi templomban odajött hozzám egy nénike letakart kosárkájával. Azt mondta, nem tud mást adni, és kezembe nyomta a pakkot. Pogácsa volt benne. Fél óráig bőgtem az öltözőben.

„De az is megesett, hogy egy házaspárt én adtam össze a Dunántúlon.”

– Pedig még veréssel is megfenyegettem az örömapát, ha nem tesznek le erről a tervről. De az apa – aki komoly istencsapás –, addig pofátlankodott meg jajgatott, hogy vállaljam már el, míg engedtem neki.

– Egy másik emlékezetes eset Berettyóújfaluban történt. Előadás után öt perccel bejött hozzám egy férfi, hogy a telefonjára mondjak már fel egy verset. Úgy kivágtam, hogy a lába sem érte a földet.

– Pár perc múlva megint bejött, de már zokogva. Elmesélte, a szerelme holnap meghal és azt szeretné, hogy úgy menjen el, hogy tőlem hall még valamit... József Attila Ódáját mondtam el a készülékére.

– Becsületére legyen mondva, pár nap múlva a férfi jelentkezett, hogy a vers eljutott a kedveséhez. Még időben.

Megtanultam a mestereimtől, hogy amit csinálok, az fontosabb nálam – vallja Földes László.
Fotó: Beküldött fotó

– Egy seregnyi emberrel összesen nem történik annyi minden, mint Önnel...

– Nézze, ha az ember pávatollakat dugdos a fenekébe és mutogatja magát, akkor sok minden történik vele. Az exhibicionizmus már csak ilyen foglalkozás. Ráadásul én súlyos ripacs vagyok.

– Az iskolában kettes voltam magatartásból, egész életemben a marháskodáson járt az eszem. Mert jó, jó ez a József Attilá-skodás meg ilyenek, de az is jó, ha az ember meg tud nevettetni másokat.

– Ha meghalok, azt szeretném, hogy a sírfeliratomra a nevemen (legyen csak a Hobo, még a Földes László sem kell) meg az ettől-eddig dátumon kívül az legyen rávésve: „Nem én voltam, igazgató úr!” De a feleségem nem engedi! Mindegy, így is imádom őt...

– Érzem minden szavából. Hány éve vannak együtt?

– Huszonöt. Képzelje el, aki engem kibír ennyi időn keresztül..., az se semmi! Nem vagyok egyszerű eset..., otthon például nem lehet Hobo-t hallgatni, és egy fotó sincs kitéve rólam. A dolgozószobámban, az asztalon a feleségem, meg a gyerekeim fényképe áll.

– A falakon Shakespeare, meg Jim Morrison, az ajtómon egy rohadt nagy Rolling Stones. Ja, és most, hogy szemben ülök a számítógép képernyőjével, azt látom, hogy Leonyid Brezsnyev alsógatyában telefonál Szocsi strandján.

– A szemöldökére mindig rácsodálkozom... Vélhetően kevesen vagyunk, akik ápolják a kultuszát... Egyszer még egy számot is írtam róla, ami úgy kezdődött, hogy „B. elvtárs Moszkvában a Volgájában száll be a hátsó ülésen...”.

– Persze, ’83-ban azonnal kiszúrták, hogy B. elvtárs az Brezsnyev, így átírtam a dalt, hogy B. elvtárs Szegeden... Muszáj volt a dalt megmenteni, mert a közönség szerette, sírtak a nevetéstől, mikor meghallották.

– Szolnokon viszont Jim Morrison-dalokat hallhat pénteken a közönség.

– Úgy van. Előadásom címe: Amerikai ima, mely a fiatalon, máig nem tisztázott körülmények között elhunyt Jim Morrison verseit dolgozza fel. Mint költőt és nem csak mint énekest szeretném őt bemutatni az esten.

– Persze, a költemények keletkezési körülményeiről vajmi keveset tudunk, vélhetően ő is – mint több más kortársa –, jól be volt durrantva, mikor tollat vett a kezébe.

– Ön a példa arra, hogy drog nélkül is lehet alkotni.

– Szerencsém volt. Nekem sokakkal szemben olyan mestereim voltak, akiktől megtanultam, hogy amit csinálok, az fontosabb nálam.

– És mivel Besszarábiában születtem – ha érti, mire gondolok –, azaz nagy beszari vagyok, így piszkosul vigyáztam és vigyázok arra, hogy amit csinálok, ha nem is sikerül mindig jól, de őszinte legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában