MARTFŰ

2018.09.15. 07:00

November elsejétől nem tudni, ki üzemelteti a temetőt

Gondban a martfűi önkormányzat: egyelőre nem tudni, hogy november elsejétől ki üzemelteti a temetőjét. Az erre kiírt pályázatra ugyanis egyetlen cég sem jelentkezett.

Munkatársainktól

Egyelőre nem tudni, a jövőben ki lesz a felelős a sírkert rendben tartásáért.

Fotó: Mészáros János

Múlt heti cikkünkben írtunk arról, hogy gondban lehet a martfűi önkormányzat: úgy tűnik ugyanis, senki nem szeretné a temetőjét üzemeltetni.

Írásunkra az alábbi közleményben reagált a Pietas Kft. vezetősége:

„Cégünk, a Pietas Kft. 1997. augusztus 1-től üzemelteti a martfűi temetőket. Hitünk szerint példásan, közmegelégedésre. Az eltelt húsz év alatt három martfűi polgármesterrel volt értő, korrekt kapcsolatunk. Éppen úgy, mint a megye számtalan más településén, ahol a Pietas Kft. üzemelteti a temetőket.

Az, hogy ez most Martfűn nem így van, nem rajtunk múlt, nem mi változtunk meg húsz év után hirtelen...

2015-ben megnyitott az Elízium Kft. nevű temetkezési vállalkozás a városban, folyamatosan azt követelte Martfű polgármesterétől, hogy a temetőben azonos jogai lehessenek, mint az üzemeltetőnek.

Gondolom, az mindenki számára nyilvánvaló, hogy a temető üzemeltetése kötelezettségeket hordoz, és kiadással jár. Ezért nincsen egyetlen olyan település sem az országban, ahol az üzemeltetőnek ne lenne lényegesen több jogosultsága a temetőn belüli tevékenységek végzésére, mint az azt nem üzemeltető temetkezési szolgáltatónak.

Az Elízium Kft. azonban csak többletjogokat akart, de többletkötelezettségeket nem. Ezt mi sem bizonyítja fényesebben, mint az a tény, hogy most, amikor módjuk lett volna pályázni a temető üzemeltetésére, ezt még Martfű polgármesterének külön kérésére sem tették meg.

Visszatérve az előzményekre, a tényekhez tartozik, hogy miután az Elízium temetkezési Kft. Martfűn megnyitotta üzletét, az önkormányzat a velünk kötött üzemeltetési szerződést közös megegyezéssel meg akarta szüntetni. Talán nem meglepő, lévén cégünknek 2021-ig élő szerződése volt, hogy ehhez nem járultunk hozzá.

Ezt követően az önkormányzat módosította a temetőre vonatkozó rendeletét – a 27/2013. (XII. 6.) – a saját temetőjét üzemeltető cég kárára. A temetőüzemeltetést lehetővé tevő bevételeit megkurtította, kötelezettségei, kiadásai pedig megmaradtak.

Számunkra fontos volt a húszéves munka folytatása, de hosszú vajúdás után be kellett látnunk, hogy a megváltozott polgármesteri hozzáállás miatt a temetőüzemeltetést hasonlóan magas színvonalon és tisztességgel nem tudjuk folytatni.

Ezért fölajánlottuk az önkormányzatnak az üzemeltetési szerződés felbontását, amit az 2018. október 31-ei hatállyal el is fogadott, majd kiírta a temető üzemeltetésére a pályázatot.

Egyetlen vállalkozás sem jelentkezett. Legnagyobb meglepetésre, az Elízium Kft. – akinek a polgármester úr saját állítása szerint, még külön fel is hívták a figyelmét a lehetőségre – sem szándékozott az üzemeltetéssel bajlódni, veszteséget termelni.

Most azért, hogy az önkormányzat a kegyeleti közszolgáltatási kötelezettségének eleget tudjon tenni, és a megszokott temetői rend és színvonal ne csorbuljon, pusztán azért kérte fel a Pietas Kft.-t a további üzemeltetésre.

Ez vezetett ahhoz a helyzethez, hogy ma nem lehet tudni, hogy november hónap elsejétől Martfűn ki üzemelteti majd a temetőt.”

A Pietas Kft. részéről elhangzott, hogy hallották azt az indoklást, miszerint korábban a lakossági panaszok miatt akart az önkormányzat szerződést bontani velük. Mint mondták, furcsa, hogy ennek ellenére megint őket kérték fel az üzemeltetésre.

Megjegyezték azt is, hogy a temetőüzemeltetés önmagában szinte mindenhol veszteséges, szerintük az önkormányzat ezzel a lépéssel jelentős pluszterhet vállal fel.

Az Elízium Kft. vezetője, Mészáros László a témához annyit fűzött hozzá: való igaz, hogy nem szeretnék feltétlenül üzemeltetni a temetőt. Szerinte – jelen helyzetben – az lenne a legjobb megoldás, ha az önkormányzat venné át az üzemeltetést, amiből szerinte bevétele is származna.

Ugyanakkor szerencsésnek tartaná, ha a város nem adna senkinek kizárólagos jogot a temetésre, azaz a lakosoknak szabadon lehetne eldönteniük, mely cég szolgáltatását veszik igénybe.

Mészáros László hangsúlyozta: az üzemeltetésre vonatkozó pályázat kiírásában nem volt benne, hogy a nyertes kizárólagos jogot kap a temettetésre, ezt csak a másik cégnek ajánlotta fel a város. Ez azért szomorú, mert szerinte az utóbbi két-három évben a lakosok az Elízium Kft.-nek szavaztak bizalmat.

Vélhetően ez annak köszönhető, hogy Martfűn egy sokak által ismert helyi lakos képviseli a céget, szervezi a temetéseket, rendben, mindenki megelégedettségére.

Azt is elismerte ugyanakkor Mészáros László, hogy az elmúlt években többször is kialakult vitás helyzet köztük és a Pietas Kft. között, elsősorban a – szerinte – indokolatlanul emelkedő bérleti költségek és a feleslegesen kirótt felügyeleti díjak miatt.

Egyelőre nem tudni, a jövőben ki lesz a felelős a sírkert rendben tartásáért.
Fotó: Mészáros János

Dr. Papp Antal polgármester megerősítette: a Pietas levélben tájékoztatta az önkormányzatot arról, hogy nem óhajtják vállalni a további temetőüzemeltetést. Így a városnak ez ügyben lépnie kell, hiszen ez a feladat kötelezően hozzá tartozik.

Erre két megoldás is lehet. Vagy más vállalkozást bíznak meg szerződéssel az üzemeltetésre, vagy maga az önkormányzat üzemelteti majd. Ez utóbbinak van nagyobb esélye.

Még az is lehet, hogy a későbbiekben alapít az önkormányzat egy céget, ami a temetési szolgáltatásokat is elvégezné. Ez komoly konkurenciát jelentene a többi vállalkozásnak.

Dr. Papp Antal azt is hozzátette, évekkel ezelőtt nem az Elízium Kft. megjelenése miatt akarták megszüntetni a Pietas­szal a szerződést, hanem a rendszeres lakossági panaszok miatt. A helyiek jelzéseit, reklamálását mindig továbbították az üzemeltető cégnek, ami – a polgármester szerint – nem tetszett a Pietasnak.

A temetőre vonatkozó önkormányzati rendeletét pedig anno azért kellett módosítani, mert az addigi rendelet, valamint a Pieta­sszal kötött korábbi szerződés is tele volt hibával, és elavult, sőt, már nem is létező törvényekre való hivatkozással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában