martfű

2018.09.27. 15:30

Meghívást kapott Martfű a szlovákiai Partizanskéba

Eiler Zita helyi muzeológus beszámolt arról, hogy a város idén szeptemberben ünnepelte 80. születésnapját. Az évfordulóra háromnapos ünnepségsorozattal emlékeztek, ezen vett részt a martfűi kétfős delegáció. A közös pont Jan Bata cipőgyároshoz kötődik.

Joó Zsuzsa

Ismeretes, a szlovák település alapítása – Martfűhöz hasonlóan – Jan Antonin Batához kötődik, a település neve a második világháború végéig Batovany volt.

Itt is a zlini központtal működő cseh cég tervei alapján kezdődtek meg az építkezések. Főépítészük is ugyanaz a személy volt, akihez a martfűi mellett Zlin több tere, a Bata-házak és a gyárépületek tervei is köthetőek.

– A város utcáit nézve különös volt látni, milyen lehetett volna Martfű, ha a 2. világháború nem hiúsítja meg Jan Antonin Bata terveinek megvalósulását – mondja Eiler Zita. – Sétálva az itthonról ismert Bata-házak vagy a Bauhaus stílusban épült gyárépületek között, megelevenedtek a martfűi tervek apró jelölései.

A rendezvényen több Bata-városi polgármester, képviselő mellett jelen volt Jan Antonin Bata unokája, John Nash és felesége is. Eiler Zita hozzátette: Partizanske polgármesterének elképzelése, hogy a Visegrádi Négyekhez hasonlóan a közép-kelet-európai Bata városoknak is szövetséget kell kötniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában