SZOLNOK

2018.09.10. 06:53

Örömteli gyógyulás: végre itthon folytatódhat Tomika kezelése

Immár Magyarországon is lehetőség nyílik Tomika kezelésére. A családnak így már nem kell néhány havonta több ezer kilométert utaznia azért, hogy kisfiuk egyszer majd teljes életet élhessen.

Szilvási Zsuzsanna

Mozgalmasan teltek a Galó család mindennapjai az elmúlt időszakban. Hol Belgiumba, hol Milánóba utaztak Tomika gyógykezelései miatt. A most húsz hónapos kisfiú ugyanis a gerincvelői izomsorvadás legsúlyosabb fajtájában szenved, állapota azonban a kezeléseknek köszönhetően egyre javul.

Amint néhány hónapja arról lapunk is beszámolt, Tomi nagyjából féléves volt, amikor szüleinek feltűnt, hogy gond lehet a mozgásfejlődésével. Ezt követően azonban még hónapokig hiába jártak vele orvostól orvosig, csak ez év elején derült ki a genetikai vizsgálatok alapján, hogy pontosan milyen betegséggel küzd.

A diagnózis persze letaglózta a családot, az orvosok szerint ugyanis a kis betegek 80 százaléka nem éri meg az egyéves kort sem. A kétségbeesett szülők persze minden követ megmozgattak. Keresgéltek, hátha mégis lehet valamifajta gyógyír. Így derült ki, hogy létezik egy injekciós kezelés, amely segíthet rajta, megmentheti az életét.

A világon egyedülálló kezelés ára azonban csillagászati – injekciónként ezer euró –, Magyarországon pedig eddig nem támogatta az egészségbiztosító. Szerencsére felcsillant a reménysugár. Tomika ugyanis eljutott a belgiumi Liege-be, egy konzultációra.

Itt a kisfiút beválogatták egy kísérleti programba, ahol megkaphatta a szükséges injekciókat. Ezeknek köszönhetően a kisfiú utolérheti társait a fejlődésben, a későbbiekben pedig teljesen hétköznapi életet élhet, persze, az injekciók mellett.

Tomika édesanyja most igazi örömhírekről számolt be, gyermeke ugyanis nem csak a vártnál gyorsabban fejlődik a kezelések hatására, de végre az itthoni kezelésre is lehetőség nyílik. Szeptember 21-én Tomika már Budapesten kaphatja az esedékes injekciót.

A kezeléseknek köszönhetően Tomika gyorsan gyógyul.
Fotó: Beküldött fotó

– Különeljárási kérvényt nyújtottunk be a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz, hogy itthon kaphassuk az injekciókat – tudtuk meg Anikótól.

– Idén nyár elejétől végre itthon is elérhetővé vált a gyógyszer, bizonyos kritériumok mellett, így a mi kérvényünket is elbírálták. Szerencsére pozitívan, mert Tomika megfelelő állapotban van a kezelés folytatásához. Ez egyelőre egy évre, vagyis három injekcióra szól, utána új kérvényt kell beadni.

Amint az édesanya hozzátette, hatalmas segítség ez a családnak.

– Rendkívül megterhelőek voltak a több napos utazások, bár Tomika bámulatosan jól viselte ezeket – mondta.

– Igaz, még az itthoni kezelések mellett is sok autózás vár ránk, hiszen félévente mennünk kell ellenőrzésre Liege-be, és a milánói gyógykezelésre is szükség van, mégis nagy könnyebbség ez számunkra mind időben, mind anyagilag.

– A következő időszakban azonban még igen sok költségünk lesz a különböző, mozgást, járást segítő eszközök beszerzése miatt. Ezek újabb, milliós összegeket emésztenek fel.

– Mégis úgy érezzük, minden forint rendkívül hasznos, hiszen Tomika már biztonságosan ül némi támasztással, formálja a szavakat, bár korábban ebben nem is mertek reménykedni szülei, s időről időre meglepi az orvosokat és gyógytornászokat fejlődésével.

Már nem kell néhány havonta több ezer kilométert utazniuk azért, hogy Tomika egyszer majd teljes életet élhessen.
Fotó: Beküldött fotó

Adományokkal segíthetünk

A Nemzetközi Gyermekmentő Alapítvány létrehozott egy alszámlát, ahová az adományokat gyűjtik Galó Tamás Dominik kezelésének költségeire:

Számlaszám: 11794008-20503275-00000000

IBAN: HU35 1179 4008 2050 3275 0000 0000

Ám aki közvetlenül a családnak szeretne segíteni, azt 150 ezer forintig adó- és illetékmentesen megteheti, ha az utaláson feltünteti, hogy Tomika kezelésére küldi az összeget.

Hornischer Anikó számlaszáma:

Bankszámlaszám: 10404247-94252440-01050000

IBAN: HU61 1040 4247 9425 2440 0105 0000

Az injekciós kezelés mellett a kisfiúnak szüksége van fizikoterápiás kezelésekre, gyógyászati segédeszközökre, mozgásrehabilitációra, légzéstámogatásra is. Ezek segíthetik hozzá Tomikát, hogy egészséges, boldog életet éljen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában