SZOLNOK

2018.09.10. 06:53

Örömteli gyógyulás: végre itthon folytatódhat Tomika kezelése

Immár Magyarországon is lehetőség nyílik Tomika kezelésére. A családnak így már nem kell néhány havonta több ezer kilométert utaznia azért, hogy kisfiuk egyszer majd teljes életet élhessen.

Szilvási Zsuzsanna

Már nem kell néhány havonta több ezer kilométert utazniuk azért, hogy Tomika egyszer majd teljes életet élhessen.

Fotó: Mészáros János

Mozgalmasan teltek a Galó család mindennapjai az elmúlt időszakban. Hol Belgiumba, hol Milánóba utaztak Tomika gyógykezelései miatt. A most húsz hónapos kisfiú ugyanis a gerincvelői izomsorvadás legsúlyosabb fajtájában szenved, állapota azonban a kezeléseknek köszönhetően egyre javul.

Amint néhány hónapja arról lapunk is beszámolt, Tomi nagyjából féléves volt, amikor szüleinek feltűnt, hogy gond lehet a mozgásfejlődésével. Ezt követően azonban még hónapokig hiába jártak vele orvostól orvosig, csak ez év elején derült ki a genetikai vizsgálatok alapján, hogy pontosan milyen betegséggel küzd.

A diagnózis persze letaglózta a családot, az orvosok szerint ugyanis a kis betegek 80 százaléka nem éri meg az egyéves kort sem. A kétségbeesett szülők persze minden követ megmozgattak. Keresgéltek, hátha mégis lehet valamifajta gyógyír. Így derült ki, hogy létezik egy injekciós kezelés, amely segíthet rajta, megmentheti az életét.

A világon egyedülálló kezelés ára azonban csillagászati – injekciónként ezer euró –, Magyarországon pedig eddig nem támogatta az egészségbiztosító. Szerencsére felcsillant a reménysugár. Tomika ugyanis eljutott a belgiumi Liege-be, egy konzultációra.

Itt a kisfiút beválogatták egy kísérleti programba, ahol megkaphatta a szükséges injekciókat. Ezeknek köszönhetően a kisfiú utolérheti társait a fejlődésben, a későbbiekben pedig teljesen hétköznapi életet élhet, persze, az injekciók mellett.

Tomika édesanyja most igazi örömhírekről számolt be, gyermeke ugyanis nem csak a vártnál gyorsabban fejlődik a kezelések hatására, de végre az itthoni kezelésre is lehetőség nyílik. Szeptember 21-én Tomika már Budapesten kaphatja az esedékes injekciót.

A kezeléseknek köszönhetően Tomika gyorsan gyógyul.
Fotó: Beküldött fotó

– Különeljárási kérvényt nyújtottunk be a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz, hogy itthon kaphassuk az injekciókat – tudtuk meg Anikótól.

– Idén nyár elejétől végre itthon is elérhetővé vált a gyógyszer, bizonyos kritériumok mellett, így a mi kérvényünket is elbírálták. Szerencsére pozitívan, mert Tomika megfelelő állapotban van a kezelés folytatásához. Ez egyelőre egy évre, vagyis három injekcióra szól, utána új kérvényt kell beadni.

Amint az édesanya hozzátette, hatalmas segítség ez a családnak.

– Rendkívül megterhelőek voltak a több napos utazások, bár Tomika bámulatosan jól viselte ezeket – mondta.

– Igaz, még az itthoni kezelések mellett is sok autózás vár ránk, hiszen félévente mennünk kell ellenőrzésre Liege-be, és a milánói gyógykezelésre is szükség van, mégis nagy könnyebbség ez számunkra mind időben, mind anyagilag.

– A következő időszakban azonban még igen sok költségünk lesz a különböző, mozgást, járást segítő eszközök beszerzése miatt. Ezek újabb, milliós összegeket emésztenek fel.

– Mégis úgy érezzük, minden forint rendkívül hasznos, hiszen Tomika már biztonságosan ül némi támasztással, formálja a szavakat, bár korábban ebben nem is mertek reménykedni szülei, s időről időre meglepi az orvosokat és gyógytornászokat fejlődésével.

Már nem kell néhány havonta több ezer kilométert utazniuk azért, hogy Tomika egyszer majd teljes életet élhessen.
Fotó: Beküldött fotó

Adományokkal segíthetünk

A Nemzetközi Gyermekmentő Alapítvány létrehozott egy alszámlát, ahová az adományokat gyűjtik Galó Tamás Dominik kezelésének költségeire:

Számlaszám: 11794008-20503275-00000000

IBAN: HU35 1179 4008 2050 3275 0000 0000

Ám aki közvetlenül a családnak szeretne segíteni, azt 150 ezer forintig adó- és illetékmentesen megteheti, ha az utaláson feltünteti, hogy Tomika kezelésére küldi az összeget.

Hornischer Anikó számlaszáma:

Bankszámlaszám: 10404247-94252440-01050000

IBAN: HU61 1040 4247 9425 2440 0105 0000

Az injekciós kezelés mellett a kisfiúnak szüksége van fizikoterápiás kezelésekre, gyógyászati segédeszközökre, mozgásrehabilitációra, légzéstámogatásra is. Ezek segíthetik hozzá Tomikát, hogy egészséges, boldog életet éljen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában