VÉLEMÉNY

2018.09.11. 14:45

Sok kistelepülésre már nagyon kellett egy mini bölcsőde

Soha nem felejtem el, amikor pöttöm szőke kislányomat először hagytam másfél óra hosszára, úgymond beszoktatásra az egyik szolnoki bölcsődében. Ahogy kiléptem a kapun, először nem tudtam magammal mit kezdeni, csak tengtem-lengtem a közeli üzletben, miközben bőszen figyeltem az órámat.

Molnár-Révész Erika

Mivel barátkozós, nyitott gyermek, hamar beszokott, így elkezdődhetett végre az álláskeresés. Merthogy egy totyogóval már az állásinterjú is kivitelezhetetlen. Érdekesen nézne ki egy komoly beszélgetés alatti pelenkacsere, vagy egy megnyugtató odagügyögés.

A gyermek is unta már otthon a banánt, szemmel láthatóan társaságra vágyott, és nekem is igényem volt arra, hogy újra felnőttek között lehessek, és végre ismét két fizetés érkezzen a családi kasszába.

Nem csak nálam és a nagyobb városokban élő édesanyáknál, akik válogathatnak a bölcsik között, hanem a kisebb településeken élő családokban is felmerülnek ezek a szempontok. Ráadásul a jelenlegi munkaerőhiány miatt is szükséges lehet, hogy a nők mielőbb munkába állhassanak, ha azt szeretnék.

Mindezt segítené az a 2017-től élő törvény, mely szerint nem csak a tízezernél több lakosú városokban, de 2018 végéig minden olyan településen létre kell hozni bölcsődét, ahol legalább öt, három éven aluli gyermek családja szeretné, vagy a településen negyvennél több, három évnél fiatalabb kisgyermek él.

A bölcsődék kialakítására pályázhattak is az önkormányzatok. Van olyan kistelepülés, ahol nem merül fel erre igény, máshol az elnyerhető összeg bizonyult első körben szűkösnek, és olyan is, ahol már kézzel fogható eredménye van a programnak.

Kezdetnek nem rossz...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában