Jászkunság

2018.09.08. 07:00

Sokan már most megveszik a téli tüzelőt

Vége a nyárnak, aki nem kezdte meg a téli tüzelő beszerzését a nyáron, szeptemberben rendszerint eszébe jut, hogy a hideg hónapokban fűteni is kell valamivel. A Tüzépeknél ilyentájt emelkedik meg a tűzifa, majd a szén iránt az érdeklődés. A tűzifából ma már egyértelműen kelendőbb, amit felhasogatva árulnak.

A Várady Tüzépen széles a választék

Fotó: Csabai István

– A héten vásároltam öt mázsa tűzifát télire. Nyár végén, szeptember elején szoktam megvenni az első adagot – számolt be róla a szolnoki Kiss Ferencné.

Kazánnal fűtik a körülbelül 80 négyzetméteres családi házukat, legtöbbször fát használnak, de szoktak szenet is venni a leghidegebb napokra. Utcájukban már többen is bevásároltak tüzelőből, van, aki apránként, nyár eleje óta gyűjtögeti a fát.

– Beindult már a kereslet a tüzelő iránt, augusztus közepétől tapasztaljuk a megnövekedett érdeklődést – osztotta meg tapasztalatait hírportálunkkal Várady Attila, a szolnoki Várady Tüzép ügyvezetője.

– A tűzifa most a sláger, elsősorban azt viszik, de keresik a lignitet is, bár abból nálunk még nincs. A szén iránt is van már érdeklődés. A tűzifát egyelőre annyiért adjuk, mint tavaly, a hasogatott tölgy és bükk mázsája 3900 forint, a hasogatott akácé pedig 4500 forint.

– Az akácot keresik legtöbben, de elég kevés van belőle, a kemény tűzifa sokkal több. A felhasogatott fát jobban viszik, még ha az drágább is, de ha azt számoljuk, mennyi munka van a felaprításával, kiderül, hogy nem is igen kerül többe.

Várady Attila azt is elmondta, a szén ára a tavalyihoz képest 5–6 százalékkal emelkedett, fajtától függően. A német brikett mázsája most 8500 forint.

– Az import szenet, a cseh, lengyel fajtákat keresik leginkább. A magyar szén iránt is van érdeklődés, de abból már nem nagyon akad, ami van, annak gyenge a fűtőértéke. Így jobban jár, aki a drágábbakból választ – mutatott rá a Tüzép-vezető.

– A lignit olcsóbb, de meg kell tanulni vele bánni, nem mindenkinél válik be. Az égés milyensége sok mindentől függ, a kályha vagy kazán fajtájától, a kéménytől, a fűtendő helyiségtől, és ki kell tapasztalni, hogy kinél melyik tüzelő válik be leginkább.

Azt is megtudtuk, a szolnoki Tüzépnél a nagy tételben való vásárlás ma már nem jellemző, inkább kisebb adagokban szerzik be a tüzelőt, bár azért időnként előfordul, hogy egyszerre veszi meg valaki a téli fűtőanyagot.

A megye északi részén is beindult a tüzelővásárlás, erősítette meg Ferenczi Sándor, a Tiszafüredet és vonzáskörzetét ellátó Tisza-tói Tüzép Telep és Fészek Áruház igazgatója is. Mint mondta, két hete lehet észrevenni, hogy megnőtt a forgalom.

A Várady Tüzépen széles a választék
Fotó: Csabai István

Tűzifából keresik az akácot és a bükköt is, hasogatva és karikára vágva is, előbbi hasogatva 4500 forint mázsánként, karikában 4300 forint, a bükk mázsája pedig 4100, illetve 3900 forint mázsánként.

A fát ezért az árért még házhoz is szállítják. A magas kalóriájú lengyel lángborsó szenet mázsánként 6450 forintért lehet venni, szerdától pedig lignit is kapható, mázsánként 1400 forintért.

– Ha majd a hőmérséklet 18–20 °C alá csökken, bővíteni fogjuk a választékot borsodi és orosz barnaszénnel – mondta Ferenczi Sándor.

– Akinek anyagi lehetőségei engedik, egy tételben megvásárolja a fát vagy a szenet. Most jó száraz a tavaszi kitermelésű tűzifa. Volt olyan, aki 60–70 mázsát vitt egyszerre belőle. A nyugdíjasok viszont inkább 10–15 mázsánként vagy havonta vesznek tüzelőt – fejtette ki.

A keményfa tovább parázslik

Ferenczi Sándor elmondta, az Alföldön az akác a legnépszerűbb. Az a nézet terjedt el, hogy ez a legjobb tüzelő, pedig a kemény tűzifáknak jobb a fűtőértéke. Az akác jellemzője, hogy gyorsan begyullad, ezért gyújtósnak kiváló, de hamarabb le is ég.

A bükk vagy a tölgy lassabban gyullad be, rövid lánggal ég, izzik, és tovább tartja a parazsat. Sokan többféle tűzifát vesznek, kisebb hányadban akácot a begyújtáshoz, 60–70 százalékban pedig keményfát a fűtéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában