cserkeszőlő

2018.09.25. 16:30

Trágyaszag terjeng Cserkeszőlőn

Elegük lett a cserkei lakosoknak is a települést gyakran beborító trágyaszagból, ezért többen a helyi önkormányzathoz fordultak segítségért, intézkedjenek ez ügyben. Illési Sándor László alpolgármester elmondta: a lakosok panasza jogos.

Joó Zsuzsa

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt hónapokban többször is érezni lehetett az egész településen terjengő sertéstrágyaszagot, ami különösen zavaró annak tudatában, hogy a település nemrégiben gyógyhellyé lett minősítve. Márpedig a levegő tisztasága, minősége ez esetben hatóságilag meghatározott alapkövetelmény.

– A nyári időszakban egyre gyakrabban borított be bennünket a szag – mondja Illési Sándor.

Ezért még augusztusban megkerestem a közeli sertéstelep tulajdonosát, tegyen valamit a szagok megszüntetése érdekében – mondja az alpolgármester. Hozzátette, a bűz forrása vélhetően az a sertéstelep, mely 2,5 kilométerre található Cserkeszőlőtől.

Hiába azonban a viszonylag jelentős távolság, épp a telep felől fúj az uralkodó szél a község irányába. Az önkormányzat arra kérte levélben a telephely vezetőségét, tájékoztassák őket arról, mit tesznek annak érdekében, hogy Cserkeszőlő bel- és külterületén különböző időpontokban ne lehessen érezni a sertéstrágya szagát.

Arra is megkérte őket, hogy amennyiben sertés- vagy egyéb trágyát szállítanak ki a telepről, azt előtte legalább egy héttel jelezzék az önkormányzatnak, hogy a lakosságot erről tájékoztatni tudják.

A vezetőség válaszlevélben arról írt, hogy a képződött trágyát – a jogszabályoknak megfelelően – zárt, szigetelt támfalas tárolókban tartják az értékesítésig.

 

Azt elismerték, hogy a szállítás ideje alatt valóban lehettek szaghatások, ami az adott időjárási körülménytől is előfordulhatott. Hozzátették ugyankkor, elképzelhető, hogy a bűzhatást okozó légszennyezés más irányból érkezett és érkezik. Mindenesetre a jövőben javasolják a trágyaszállítás átütemezését, kerülve a szélcsendes és kánikulai időszakokat.

Mivel azonban az elektronikuslevél-váltás után sem történt érdemi változás, így az önkormányzat a megyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályához fordult segítségért. Levelükre idáig nem kaptak választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában