KENGYEL

2018.09.29. 13:30

Újratemették Bagimajor utolsó földbirtokosát

Ünnepélyes keretek között temették újra Bagimajor utolsó földbirtokosának, Baghy Gyulának nemrég exhumált földi maradványait Kengyelen.

Molnár-Révész Erika

Végső nyugalomra helyzeték Baghy Gyulát

Forrás: Beküldött fotó

Baghy Gyula nyolcvanéves korában, 1952-ben hunyt el Cibakházán, ahová a kitelepítések elől menekültek. Feleségével korábban nagyon sokat tettek Kengyel fejlődéséért. A második világháborút követően vagyonukat széthordták, kastélyaikat lerombolták.

Időközben elfeledett sírhelyére hosszas, hónapokon át tartó kutatómunka után egy Budapesten élő, bagimajori földtulajdonos, Olajos Pálné talált rá. A cibakházi temetőben történt exhumálást követően Baghy Gyula földi maradványait a Büszke Vidék Fesztivál és a Kengyelről elszármazottak találkozójának napján, ünnepélyes szentmise után temették újra.

Végső nyugalomra helyzeték Baghy Gyulát
Fotó: Beküldött fotó

Bagimajor utolsó földbirtokosát méltó helyére, családja mellé, a bagimajori Szent Imre-kápolna kriptájába helyezték végső nyugalomra. A temetésen több mint százan voltak, az eseményen részt vett Baghy Gyula unokája, a Budapesten élő, nyolcvanhat éves írónő, Nádasdy Nikolits Andrea is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában