martfű

2018.10.06. 14:30

A martfűi cipőgyárat látogatták meg az érdeklődők

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából országszerte olyan épületek nyitották meg kapuikat az érdeklődők előtt, melyek máskor nem fogadnak látogatókat. Martfűn az első cipőgyári épületbe látogathattak el az érdeklődők, melynek építése a cseh Bata céghez kapcsolódik.

Joó Zsuzsa

Eiler Zita muzeológus elmondta (erről itt olvashatnak bővebben), hogy a tervek szerint a gyártelep mellé anno egy modern kisváros épült volna villamossal, repülőgép-leszállópályával, ha a második világháború nem szól közbe.

Az „A” gyárban 1941–42-ben kezdődött meg a munka azoknak a zömmel érsekújvári, felvidéki családoknak a segítségével, akik betanították a munkára jelentkezőket. A gyár mellett élettel teltek meg a Bata-házak, a munkásszállók. Sajnálatos, hogy a robbanásszerű fejlődés aztán megállt a településen. A gyár ma már csak raktározási funkciót lát el.

Ebben a gyáregységben tehettek az érdeklődők múltidéző látogatást. Október 25-én este hat órától az irodaház légópincéit járhatják be a történelem-rajongók – számolt be a leendő programról Eiler Zita.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában