GALÉRIÁVAL

2018.10.12. 17:27

A tervek szerint halad az M44-es gyorsforgalmi út építése

A tervek szerint halad az M44-es gyorsforgalmi út Tiszakürt-Kondoros közötti szakaszának építése. A beruházás mintegy 60 százaléka elkészült – közölte pénteken Kiss Boglárka, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szóvivője.

Molnár-Révész Erika

A fejlesztés több szempontból kiemelt jelentőségű, hiszen sokáig Magyarország legnagyobb hazai forrásból megvalósuló beruházásáról beszélhettünk. Csak a Tiszakürt-Kondoros közötti 62 kilométeres szakasz 145 milliárd forintból készülhet el – fogalmazott a szóvivő.

A 2019-re elkészülő első ütemben a Tiszakürt-Kondoros szakaszon négy külön szintű csomópont, negyvenkilenc híd, négy vadátjáró és öt ökológiai átjáró épül.

A NIF szóvivője szólt arról is, hogy két további részen is folynak a munkálatok. Márciusban kezdődött a Kondoros-Békéscsaba közötti szakasz kivitelezése, ahogy szintén dolgoznak a Lakitelek-Tiszakürt szakaszon, ahol az alapozó- és a földmunkák zajlanak, s jövőre kezdődik a beruházás meghatározó része.

Pénteken egyébként szakemberek felkeresték az útépítés egyes helyszíneit, így a Kunszentmártonnál, a Hármas-Körös fölött épülő hidat is.

Fotó: Csabai István

A térség építészeti hagyományait megőrizve egy négyszázötven méter hosszú acél ívhíd vezeti majd át az utat. A szakaszon emellett két kisebb híd is épül. Egy a Dögös-Kákafoki csatorna és egy a Mezőtúr-Orosháza vasútvonal felett.

Cserkeszőlőnél és Kondorosnál egyszerű, Szarvasnál komplex pihenőt alakítanak ki. A beruházással a Budapest-Békéscsaba között az utazási idő egy teljes órával csökkenhet majd. Az M44 biztosítja majd a tranzitforgalom teljes levezetését, így Tiszakürt, Cserkeszőlő, Kunszentmárton, Békésszentandrás, Csabacsűd, Öcsöd, Szarvas, Kardos és Kondoros tehermentesül majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában