VÉLEMÉNY

2018.10.02. 12:45

Ideje országos védekezési stratégiát kidolgozni a méhek és darazsak ellen

Elgondolkodtató az az eset, mely nemrég Kengyelen történt. Egy méhcsípésre súlyosan allergiás férfi életét mentette meg egy méhész, akinél nem csak az ellenszer, de bátorság és az ehhez szükséges ismeret is adott volt.

Molnár-Révész Erika

Ha nincs nála a vakcina, perceken belül beáll a halál, és hirtelen egy lánygyermek maradhatott volna árván, egy anya veszíthette volna el a fiát.

Ez megtörténhetne bárhol, bármikor. A kérdés, a másik méhésznél lenne-e ellenanyag. Ha nincs, azonkívül, hogy hívja a mentőket, nem tehet semmit. A mentő vagy kiér időre, vagy nem.

Ha van ellenszer, az sem garancia arra, hogy tudja, hogyan kell használni azt. Hiszen valljuk be, injekciót beadni nem mindenkinél mindennapos feladat.

Felvetődik a kérdés, kell-e törvényben szabályozni azt, hogy legyen-e kötelezően egy méhésznél vakcina, a hozzá látogatók vagy a nála munkát vállalók biztonsága érdekében.

Az, hogy valaki eddig nem volt allergiás a méh- vagy darázscsípésre sem garancia arra, hogy egyszer nem válik azzá. És sok függ a csípések számától is. Kiszámíthatatlan, mikor lehet szükség az ellenanyagra, amit perceken belül be kell adni.

Valószínűleg lenne értelme a szabályozásnak, de csak úgy, ha a méhészek a segítségnyújtás módját is elsajátítanák.

Az megint más kérdés, hogy nem csak méhészetekben, de egy egyszerű családi háznál is történhet tragédia a jelenleg is nagyszámú darázspopuláció miatt. Az biztos, utóbbiak mostanában nagyon elszaporodtak.

Lehet, hogy nem ártana elgondolkodni valamilyen országos, egységes védekezési stratégián, mely a megelőzéstől a segítségnyújtásig hatékony és gyors segítséget biztosítana mindenkinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában