SZOLNOK MEGYE

2018.10.29. 07:00

Sok helyen eltüzelik a szemetet, pedig alapesetben tilos

Míg 2016-ban ötvenötször, addig tavaly már hetvenötször vonultak ki a megyei tűzoltók zöldhulladék égetésével kapcsolatos tűzesetekhez. Bár már tilos, sok településen még mindig a 2010 előtti helyi rendeletek élnek, amelyek bizonyos napokon engedélyezik a háztartásokban keletkezett kerti hulladék égetését.

Molnár-Révész Erika

Képünk csak illusztráció

Forrás: JNSZ MKI

– Főként paradicsomot termesztünk, emellett rengeteg gyümölcsfánk van, köztük többféle barackfajta és körte a kertünk nagyobb részét pedig füvesítettük – mutatja szépen gondozott szandaszőlősi telkét Horváth János. Évtizedes fáit időről-időre gallyazni kell, így bőven akad náluk szerves hulladék.

– A zöld kuka nyaranta játszva megtelik, ezért ebben a betonszegéllyel körülvett komposztálóban tároljuk az apró gallyakat, a zöldségek héját, és a vágott füvet. Az elkorhadt növényi anyagok ugyanis idővel kiváló földként szolgálnak, melyet aztán a kertgazdálkodásban használunk fel – teszi hozzá.

Komposztládát nem csak házilag lehet készíteni, ingyen is lehet kérni az NHSZ- től.

– A 300 literes, praktikus, könnyen összeszerelhető, a környezeti hatásoknak ellenálló komposztáló ládákhoz leírást, használati utasítást is biztosítunk – tájékoztatta lapunkat Kiss Zsófia, az NHSZ Szolnok Közszolgáltató Nonprofit Kft. marketing asszisztense.

A szemétszállító társaság a zöldhulladékot április 1-től november 30-ig kéthetente szállítja el az egyes körzetekből.

– A kertgondozásból származó zöldhulladékok a zöld fedelű 120 literes edényekben gyűjthetőek, emellett a társaságunk által forgalmazott biológiailag lebomló műanyag zsákokban, melyeket a zöld fedelű edényben vagy mellette kell elhelyezni. Ezen kívül a honlapunkon meghirdetett gyűjtőnapon elszállítjuk a maximum 50x50x100 centiméteres kévékbe kötött ágakat is – tette hozzá.

A szállításra nagy igény van, az NHSZ csak Szolnokon tavaly összesen 858 tonna zöldhulladékot gyűjtött össze. Az elszállított zöldhulladékot a Kétpói Regionális Hulladéklerakó komposztáló telepére szállítják.

A kerti hulladék elégetése nemcsak balesetveszélyes, de káros is – tudtuk meg a megyei katasztrófavédelem szóvivőjétől.

– Évente több alkalommal jelent problémát megyénkben a háztartásokban keletkezett kommunális – és zöldhulladék elégetése. A bejelentők sok esetben akkor kérnek segítséget a tűzoltóktól, amikor környezetüket elborítja a sűrű, kellemetlen szagú füst. Emellett sajnos arra is akadt már példa, hogy a lángok sokkal nagyobb területet égettek le, mint azt a tűz gyújtója eredetileg tervezte – mondta Németh Ádám.

– A háztartási szemét elégetése azon túl hogy tilos, még mérgező és rákkeltő anyagok keletkezésével is jár. Ezek az égés során felszabaduló gázok és gőzök lerakódnak a tüdőnkben, a bőrünkön és a levegőbe jutva nemcsak magunk és családunk egészségét veszélyezteti, hanem az egész lakókörnyezetet.

A zöldhulladék égetése alapesetben ráadásul tilos, hacsak a helyi rendelet külön nem szabályozza. Az önkormányzatok ugyanis meghatározott időtartamban engedélyt adhatnak erre.

– Azonban ha valaki önkormányzati rendelet hiányában, vagy nem a rendeletben meghatározott időben kerti zöldhulladékot éget, az 20 ezer forinttól 60 ezer forintig terjedő tűzvédelmi bírságra számíthat. Ha az égetés során akkora tűz keletkezik, ami a tűzoltóság beavatkozását igényli, 20 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő tűzvédelmi bírságot lehet kiszabni. A kerti zöld-hulladékégetés akkor jár jellemzően nagyobb károkkal, ha valaki nem megfelelő időjárási körülmények között éget, a tüzet felügyelet nélkül hagyja, vagy nem gondoskodik az oltáshoz szükséges eszközökről és oltóanyagról – tette hozzá a szóvivő.

Egyre nagyobb gondokat okoz a megyében

Az utóbbi évben nőtt a kerti zöldhulladék-égetéssel kapcsolatos káresemények száma Jász-Nagykun-Szolnok megyében: míg 2016-ban csupán ötvenöt ilyen esethez vonultak a megye tűzoltói, addig 2017-ben ez a szám már hetvenötre emelkedett – tájékoztatta lapunkat Németh Ádám, a Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Katasztrófavdelmi Igazgatóság szóvivője. Hozzátette, a problémák megelőzhetőek a háztartási szemét szelektív gyűjtésével és a kerti hulladék komposztálásával vagy elszállíttatásával. Ezzel a megoldással nemcsak csökkentjük a környezetterhelést, de elkerülhetjük az emberi életet és anyagi javakat veszélyeztető tűzesetek kialakulását is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában