vélemény

2018.10.18. 14:45

Nézeteltérés az utakon

A traffipax mindig indulatokat keltő kérdésnek számít. Sokan nem is a jogosultságát vitatják, hanem azt, ahogyan történik. Amikor úgy érezzük, hogy a rendőrség vitatható módon él vele, akkor sok autós hajlamos pusztán bevételi forrásnak tekinteni a használatát.

Szathmáry István

A gyorshajtás veszélye vitán felül áll. Sokan elfelejtik, hogy a legjobb gépkocsi sem tapad négytenyérnyinél nagyobb felületen az úttesthez. Ez különösen a nagy teljesítményű autóknál édeskevés ahhoz, hogy figyelmetlenség esetén uralni lehessen a járművet.

Főleg amikor a sebesség miatt reakcióidőnk már kevés egy vészhelyzetben hozott jó döntéshez. Megyénk útjain gyakran szembesülhetünk ennek gyakran emberéleteket követelő következményeivel. A négyes út remélhetőleg lassan megszűnő elavultsága is legfeljebb enyhít majd ezen a problémán, de megszüntetni az sem fogja.

A traffipax használatában én nem ott látom a problémát, ha rejtve mérnek vele. Ez nem olyan mérkőzés, ami arról szól, hogy ki az okosabb, a rendőr vagy az autós. Számomra nagyobb gondot jelentenek a rendszeresen előforduló indokolatlan sebességkorlátozó táblák.

Sajnos, rengeteg van belőlük, kezdve a már befejezett útépítések, javítások hónapszám kint felejtett vagy nyílegyenes, jól belátható útszakaszok indokolatlan cammogásra késztető példányaiig.

Ilyenkor jön mindkét oldalról az érthető kísértés. A fölöslegesnek tűnő korlátozás figyelmen kívül hagyása, illetve a jó fogást ígérő halászat csábítása. Már ezek kiküszöbölése is sokat enyhíthetne a traffipax megítélése körüli nézeteltéréseken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában