káosz

2018.10.11. 11:30

Órákon át várnak vizsgaidőpontra az autósoktatók Szolnokon

– Hamarabb nincs? – kérdezi az egyik autósoktató, miközben a szolnoki közlekedési felügyelőség piciny ablakához hajol. Hétfő reggel nyolc óra van, nemrég kezdődött az ügyintézés. A néhány négyzetméteren egy gombostűt sem lehet leejteni, nagy a tumultus. Van, aki hajnali fél négyre jött vidékről, hogy tanulója biztosan kapjon vizsgaidőpontot. Korábban ugyanis előfordult, hogy nem jutott.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Shutterstock

– Ő a „dublőr”– mutat a sarokban várakozó fiatal srácra az egyik szintén várakozó oktató. Így hívják azokat a tanulókat, akik vállalják, hogy fogják a sort, ameddig oktatójuk meg nem érkezik. Nem véletlenül kaptak speciális nevet, a vizsgaidőpontok kérésekor farkastörvények uralkodnak.

– Olyan két hónapja van ekkora káosz. Én most csak hétre jöttem, amolyan úriasan – mosolyog a bajsza alatt, majd az éppen belépő kollégájának szegezi a kérdést: – Te mióta vársz?

– Hajnal fél négyre jöttem, vidékről. Nagyon kell a vizsgahely a tanulómnak, előfordult, hogy nem sikerült kérni. Több órás várakozás után kiderült, elfogytak a helyek. Így most nem kockáztattam – meséli a kissé fáradt arcú kolléga. A diskurzus a lépcső alatt zajlik, máshol nincs hely. Hogy elüssék az időt, szóba kerülnek az új autó műszaki paraméterei, kinek hány tanulója vár vizsgára, vagy éppen humoros történetekkel szórakoztatják egymást.

– Kaptál időpontot? – kérdezik szinte egyszerre az egyik ablaktól ellépő sorstársat. Kiderül, kapott, és ma állítólag mindenkinek jut. Lehet, hogy csak két-három hét múlva, de így legalább tervezhető az oktatás folyamata.

– Az rendben van, hogy most kiosztják előre a vizsgahelyeket, de mi lesz, ha később éppen emiatt nem lesz? – aggódik egy udvaron várakozó oktató. – Volt olyan, hogy nyolc órakor nyílt az ablak, nyolc óra tizenhét perckor elfogyott száznegyven vizsgahely. Ott voltunk közel harmincan oktatók, és van olyan tanulóm, akit már harmadik hete próbálok bejelenteni vizsgára. Én vidékről járok be. Ezek szerint este le kellene itt sátoroznom! Nem a felügyelet hibája, egyszerűen nincs elég vizsgabiztos, és a vizsgabiztosoknak is elő van írva, egy évben hány vizsgát bonyolíthatnak le. Lehet, hogy októberben letelik ez a szám, utána meg nem vizsgáztathat.

– Ez egy országos probléma, nem csak itt fordul elő – kapcsolódik be a beszélgetésbe egy másik.

– Egy tanulóm az első két hétben nem kapott időpontot. Beállt mindkét hétfőn negyed nyolckor. Nyolckor kezdték a helyeket adni, mire már odajutott volna, a negyedik ember után mondták neki, hogy nincs több hely. Most, a harmadik héten úgy kapott időpontot, hogy hajnali háromnegyed ötkor már odament, így is a nyolcadik volt. Gondoljon bele! Bosszankodik a tanuló, és a szülő, teljes joggal. Hiszen kifizeti a vizsga költségét, és nem kapja meg a szolgáltatást, amiért fizetett. Ez olyan, mintha bemegyek a boltba és kifizetem a banánt, a boltos pedig azt mondja, hogy kapsz majd, de majd csak két hét múlva érkezik.

Dolgoznak a könnyebb ügyintézésen

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal szerint nem csak a megyében növekszik az autós vizsgára jelentkezők száma, ez egy országos tendencia.

– Ebből a szempontból kiugró a nyári időszak, amikor az iskolai szünetekben hirtelen, robbanásszerűen megnő a tanfolyamra jelentkezők száma. A vizsganapokat előzetesen több hétre a jelentkező igények figyelembevételével tervezzük. Megyénkben három településen zajlik járművezető-vizsgáztatás, Szolnokon, Kisújszálláson és Jászberényben. A jelentkező igényeket az érkezés sorrendjében dolgozzuk fel, természetesen figyelembe véve az adott kategóriák időszükségletét és időszakiságát. A járművezetői vizsgára ma körülbelül három hetet kell várni, mely gyakorlati tapasztalataink szerint még tervezhető mind vizsgáztatási, mind képzési oldalról. 2019-ben megyénkben is tervezzük az online vizsgabejelentési rendszer bevezetését, ez azonban még fejlesztés alatt áll, jelenleg tesztüzemben működik.

Kérdéseinkkel megkerestük a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közlekedéspolitikáért Felelős Államtitkárságát is, eddig azonban még nem érkezett válasz.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában