kétpó

2018.10.10. 17:22

Pillanatok alatt szétbontotta a faházat egy rendkívüli szélvihar

A semmiből támadt, orkánerejű szél tépázott meg egy rendezvényeken használt faházat Kétpó központjában. A szélvihar csupán egy keskeny sávban pusztított, s gyorsan elenyészett.

Szilvási Zsuzsa

Sokáig fog tartani, mire rendbe hozzák az épületet.

Fotó: Mészáros János

Megtépázott faházikó árválkodik a falu közepén. A szépen gondozott park szélén megszaggatott borítással, tető nélkül áll. Akik látták, hogy mi történt vele, alig hittek a szemüknek.

Kellemes, derűs idő volt másfél hete, péntek délután Kétpón. Ezért érte különösen váratlanul a helyieket az a nagy erejű szél, ami szinte a semmiből érkezett.

– Alig néhány percig tartott, nem is hittünk a szemünknek, hogy ilyen megtörténhet – mesélte egy közelben lakó, középkorú asszony.

– Szerencsére nálunk nem pusztított, de a faházat alaposan tönkretette, sőt, egy autót is megemelt. Akkora ereje nem volt, hogy felborítsa, de nem sok hiányzott hozzá.

A település közepén lévő, Nagy-Magyarországot megjelenítő történeti emlékpark szélén helyzeték el azt a korszerű faházat, amelyre elsősorban a különböző rendezvények idején van szükség. A sors iróniája, hogy épp előző nap pakoltak bele rengeteg holmit.

– Szomorú eset történt egy nappal korábban, néhány portával odébb ugyanis leégett egy idős házaspár háza – mondta el Keresztes Péter polgármester.

– Őket egy önkormányzati tulajdonú lakásban helyeztük el, de oda hirtelenjében csak a legszükségesebb dolgaikat vitték magukkal. A többit ebben a faházban szerettük volna biztonságba helyezni. Mindent bepakoltunk, majd lezártuk a kis épületet.

– Csakhogy a váratlanul érkező óriási szél egyszerűen letépte a tetejét. Jóval odébb találtuk meg, egy villanyoszlopra fennakadva, de több száz méternyire is szétszórta a törmeléket a kertekben.

– Az elmúlt napokban felmértük a faház állapotát, bizony, lesz vele munka, mire sikerül rendbe hozni. Pedig alig néhány éve készült, jó állapotban lévő, modern kis házról van szó, nem gondoltam volna, hogy így tönkre tudja tenni a szél.

Sokáig fog tartani, mire rendbe hozzák az épületet.
Fotó: Mészáros János

– Sosem láttam még ehhez hasonlót – tette hozzá a nyolcvanas éveit taposó S. István.

– Ilyen forgószélről nem is hallottam. Ha eleve viharos, szeles idő lett volna, még könnyebb elfogadni. De aznap szinte levél se rezdült, igazán szép idő volt. Az is rendkívül furcsa, hogy csak egy keskeny sávban pusztított, s az utca túlsó végén már semmi nyoma nem volt ennek a különös jelenségnek.

Orkán erejű szél lehetett

– Annyiszor riogatnak bennünket az időjárás-előrejelzésekkel, de erről a veszélyről persze egy szóval se tájékoztattak előre – panaszkodnak a kétpóiak.

– Azt hallottuk, ilyen pusztításra csak orkán erejű szél képes, hiszen egy egész tetőt szakított le és vitt arrébb. Még szerencse, hogy emberek nem kerültek az útjába, akkor nagyobb tragédia is történhetett volna.

– Alig néhány méternyire ott az iskola is, rossz belegondolni, mi történhetett volna, ha a gyerekek épp arra járnak. Így legalább megúsztuk ennyi kárral, nem lett komolyabb baj belőle – magyarázzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában