jászkunság

2018.10.05. 11:28

Rejtett veszélyforrások az öreg vezetékek otthonunk falaiban

Sokan a régi lakásuk teljes felújítását rögvest festéssel vagy épp tapétázással akarják kezdeni. Gyakran nem gondolunk arra, hogy évtizedekkel ezelőtt épült ingatlanunk villanyhálózatát is érdemes górcső alá venni. Mi több, egy nagyobb renoválás esetén épp ezzel kellene indítani a munkálatokat. Váratlan veszélyek leselkedhetnek ránk ugyanis, ha elöregedett vezetékek szállítják az áramot szerte a lakásban...

Hartai Gergely

Már az egyszerűbb villanyszerelési munkákhoz is kérjük szakember segítségét. Komolyabb kivitelezői munkánál pedig meg se forduljon a fejünkben a házi barkácsolás

Fotó: Shutterstock

– A felújítás első állomása mindenképp a villanyhálózat ellenőrzése legyen! – tanácsolta Nagy Tamás villanyszerelő. A szolnoki fiatalember arra figyelmeztetett, a rendbehozatal előtti ellenőrzéskor leginkább a vezetékek anyagára fókuszálnak a szakemberek. Pontosabban arra, hogy azok alumíniumból vagy rézből készültek-e.

– A régi építésű házakban ugyanis szinte mindenütt alumínium vezetékeket alkalmaztak, ma azonban ezek akár veszélyforrást is jelenthetnek. Mostanság éppen emiatt inkább a rézvezetéket részesítjük előnyben.

– S mivel villanyhálózat esetében egy, másfél és két és fél négyzetmilliméter keresztmetszetű vezetékekről beszélhetünk, a vezeték vastagságát sem hanyagolhatjuk el… – taglalta.

Majd hozzáfűzte, egy teljes házfelújításnál az érintésvédelemnek külön figyelmet szentelnek a villanyszerelők. – Épp ezért ügyelünk a villanyóra melletti áram-védőkapcsoló (fi-relé) meglétére, és megfelelő működésére

Hiszen mint minden más eszköznek, ennek a szerkezetnek is élettartama van, ami esetünkben azt jelenti, hogy hány kapcsolást bír ki – magyarázta Nagy Tamás. A szakembert arról is megkérdeztük, mennyire kell a pénztárcánk mélyére nyúlni, ha vadonatúj hálózatot alakítanánk ki családi fészkünkben.

– Egy 100–120 négyzetméteres családi háznál például átlagáron 200–250 ezer forint költséggel számolhatunk. Ez tartalmazza az anyag- és a munkadíjat is. Hozzá kell tenni azonban, hogy az ár attól is függ, hogy kér-e hálózatbővítést a tulajdonos, mert akkor tovább emelkedhetnek a költségek.

– S mint tudjuk, az utóbbi időben több építőanyag ára is 20–30 százalékkal nőtt. Ezzel párhuzamosan pedig a villanyszereléshez szükséges eszközök költségei is emelkedtek – mondta.

Mivel napjainkban egyre több a háztartásban a fogyasztó, a felújítás előtt gyakran több áramkört is kiépítenek a lakásokban. Külön hálózatra kerül a sütő, a mosógép, de még a főzőlap is. Aztán persze a felhasználók extra kívánságai sem maradhatnak el. Így például az elektromos redőny.

Ám az elmúlt években olyan technológiák is megjelentek, melyek segítségével wifihálózatunkon keresztül, okostelefonjaink segítségével kapcsolgathatjuk a világítást vagy más elektromos készülékeket.

S ennélfogva mára a vezeték nélküli eszközhasználat sem utópia. Hiszen mivel elektromos jelek alapján is működtethetjük már háztartásunk legalapvetőbb fogyasztóit, idővel háttérbe szorulnak a hagyományos vezetékes hálózatok.

Már az egyszerűbb villanyszerelési munkákhoz is kérjük szakember segítségét. Komolyabb kivitelezői munkánál pedig meg se forduljon a fejünkben a házi barkácsolás
Fotó: Shutterstock

Addig azonban igen nagy szerepe van a biztonságnak. Különösen azokban a lakásokban, ahol kisgyermekek élnek.

– Ilyenkor értékelődnek fel a gyermekbiztos konnektorok. Ezek az eszközök akkor igazán fontosak, amikor a régebben beépített konnektorok mindössze 50–60 centiméter magasságban vannak. Merthogy az ilyen szerelési mód is nagyon gyakori.

– Ezeket a csatlakozókat pedig könnyedén elérhetik a kicsik, ezért a padlózattól csupán néhány tíz centiméterre elhelyezett konnektoroknál mindenképp érdemes gondoskodni a biztonságról – fogalmazott a szerelő.

Nagy Tamás kiemelte, mindenki számára elsődleges, hogy a rendbe hozott otthon a megszépített külső mellett energiahatékony is legyen. Ám mára szerencsére nemcsak az izzóknál érzékelhető a takarékos energia. Napjaink szigorúbb uniós szabványai a porszívókkal szemben is komoly fogyasztási korlátokat támasztanak.

– Mindebből persze nem sokat vesz észre a felhasználó. Hiszen az új szívólapátok kialakítása már olyan, hogy kisebb fogyasztással akár kétszer akkora teljesítményre is képes lehet a készülék!

– Ezzel is kímélve az elektromos hálózatunkat – taglalta Nagy Tamás. Ha pedig konyhánk elektronikai eszköztárát is lecserélnénk, itt is hasznunkra válhatnak a takarékos lehetőségek. – Az indukciós főzőlapoknál például jól szabályozható a fogyasztás.

S ez is energiatakarékos megoldást jelenthet a korszerűbbé varázsolt háztartásokban. Én is rendelkezem ilyennel, s azt mondhatom, alig terheli a villanyszámlát – zárta mondandóját Nagy Tamás.

Zömében a leegyszerűsített formájú lámpákat keresik a térség lakói

A villamosipar is igyekszik lépést tartani napjaink lakberendezési divatjával. Megyei szakemberektől megtudtuk, ma a négyzetes formákat és a leegyszerűsített kiképzésű lámpatesteket keresik leggyakrabban a villamossági üzletekben.

Emellett számos környékbeli lakásban találkozhatunk lámpaként funkcionáló lampionokkal, de rizslámpákkal is. Sokan azonban mégsem törnék meg modern világítóeszközökkel a régies bútorzatú otthonuk hangulatát.

A klasszikus formájú asztali lámpák ma is népszerűek
Fotó: Shutterstock

Ők azok, akik a nagy felújítások idején inkább a „nosztalgiadarabok” iránt érdeklődnek. Például a Tiffany-lámpák iránt, amelyek évtizedek óta elmaradhatatlan kellékei a nappaliknak.

Olyan esetekről is tudunk, hogy ügyes kezű szakemberek maguk láttak hozzá régi lámpájuk modern köntösbe öltöztetéséhez. Minekután vadonatúj búrát barkácsoltak a hatvanas évekből származó, elnyűtt darab helyére. A lámpák és felhasználási lehetőségeik száma szinte végtelen. Fontos azonban, hogy felszerelésüket mindig bízzuk szakemberre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában