Tiszafüred

2018.10.23. 07:00

Életének nélkülözhetetlen része a televíziózás

A Főnix TV főszerkesztő-operatőre, Zobolyák András az idei Város Napja ünnepségen Tiszafüredért kitüntető címet vehetett át. Bár évtizedek óta a pályán van, mégis ez az első szakmai elismerése. Nem csoda tehát, hogy a meglepetés erejével hatott számára, amikor a díjazottak között szólították.

Ujvári László

A Tiszafüredért kitüntető címet vehette át Zobolyák András

Fotó: Ujvári László

– Néhány nappal előtte rákérdeztek, jelen leszek-e a rendezvényen. Gyanítottam, hogy valami készül, de erre nem gondoltam – emlékezett vissza.

– Tősgyökeres tiszafüredi vagyok, nem voltam szorgalmas tanuló. Az általános iskola elvégzése után lakatosnak tanultam, majd elvittek katonának – árulta el András. Miután leszerelt, családot alapított és leérettségizett.

– Lakatosként, hegesztőként, raktárosként, lángvágóként és tűzvédelmi megbízottként is dolgozott a hajógyárban, amelynek bezárása után kereskedőként próbált szerencsét, majd jött a televíziózás. Húsz évet töltött a híres tiszafüredi nehéziparban.

Egyszer Szabó János, a tiszaderzsi kultúrház igazgatója felkérte, hogy segítsen egy diszkót megszervezni és lebonyolítani. Az első közös munkát aztán húsz évnyi együttműködés követte.

– Mikor aztán a szórakoztatásnak leáldozott, elhatároztuk, hogy részt veszünk egy képzésen, ahol kamerakezelést tanultunk – magyarázta a váltást. A Magyar Televízió akkori szerkesztői, munkatársai vizsgáztatták őket Debrecenben.

Mikor az 1990-es évek közepén elindult a kábeltelevízió Tiszafüreden, András rendszeresen bedolgozott, idővel egyre többet. Bár a hajógyári munka és a diszkózás mellett nem volt egyszerű, nagyon szerette, amit csinált. Néhány év múlva azon kapta magát, hogy nélkülözhetetlen a televízió számára.

A kábeltévé megszűnése után kollégáival és barátaival megkeresték az egyik vállalkozót, Ábrahám Tamást. Felkérték a helyi televízió működtetésére, finanszírozására. A sikeres tárgyalást követően új lendülettel folytatódott a munka.

– A televízió felvette Ábrahám Tamás korábbi együttese, a Főnix Zenekar nevét. Így 1999 márciusában már a Főnix TV műsorait nézhették a helyiek – emlékezett vissza Zobolyák András. Azóta minden szerdán műsort sugároz a televízió, közel húsz éve szünet nélkül.

– Hogy mi a jó ebben a munkában? Mindenhol ott vagyok, mindenről tudok. Ha valahol nem jelenek meg, úgy érzem lemaradtam valamiről – érvelt kérdésünkre válaszolva.

Nemrég nyugdíjaskorba lépett, de úgy látja, a pörgés jót tesz neki.

A Tiszafüredért kitüntető címet vehette át Zobolyák András
Fotó: Ujvári László

A munka minden idejét kitölti, reggel hét órától egészen éjfélig. Egész nap riportokat, interjúkat készít, az esti órákban pedig összeállítja az adást. Helyzetét nyilván megkönnyíti, hogy a televíziózás számára nem munka, annál sokkal több.

– A diszkózást szerettem a legjobban, de rájöttem, hogy a televíziózás még jobb. Mindent szerettem csinálni, amivel foglalkoztam. Mind hozzáadott valamit az életemhez – állapította meg.

Elkötelezett a helytörténet iránt, amiről csak lehet, dokumentumfilmet készít. Jelenleg egy többrészes sorozaton dolgozik, mely a Tiszafüred környéki egykori tanyavilágot mutatja be.

Közéleti szerepvállalása sem elhanyagolható. Szerepe volt a Béke téri turulmadár helyreállításában, önköltségen finanszírozta a vasútállomáson kiállított gőzmozdony felújítását.

A munka mellett ma már unokáit helyezi előtérbe. Két fia, öt unokája van. Felesége pedagógus, aki sokszor segítette munkáját. Elmondása szerint ha a család nem állna mögötte, aligha lenne ilyen ­sikeres.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában