SZOLNOK

2018.11.02. 15:20

A világhírű francia séfre emlékeztek a szakácsok

Izgalmas ízek, szemet gyönyörködtető ételek jellemezték a napokban az Auguste Escoffier vacsoraestet Szolnokon, a Garden Hotelben. A világ gasztrokultúrájának meghatározó személyiségére, a 172 éve született Auguste Escoffierre emlékeznek a szakácsok, séfek Földünk számos országában. 

Joó Zsuzsa

Az eseményen többek között Koch Csaba hajósi borászt is lovaggá avatták

Fotó: Gavaldik Zoltán

– A fantasztikus menüsort a francia séfről elnevezett lovagrend hazai képviselői és a hotel szakácsai állították össze és készítették el Vomberg Frigyes mesterszakács, a Bocuse d’Or Akadémia magyarországi tagjának vezetésével.

– A felkínált kitűnő borok Koch Csaba hajósi borászt dicsérték – mesélte Csomor Gábor séf, a lovagrend tagja. Gábor nem véletlenül emlegette felsőfokban az elkészített finomságokat.

Hogy ízelítőt adjunk a menüből: előételként libamájat kínáltak a vendégeknek gyümölcsökkel, diós galambbegy-salátával. Főételnek pisztáciás szürkeharcsa került a tányérra citrusos édesköménnyel, zöldborsóostyával, valamint feketeribizli sorbet szecsuáni borssal.

A szakácsok semmit nem bíztak a véletlenre: próbafőzést, valamint bor-összekóstolást is tartottak, hogy az élményvacsorán minden a legtökéletesebb legyen. A sütemény egy egész napon keresztül készült.

– Neve Tavaszi álom őszbe fordulva lett. Reggel nyolckor kezdtem neki az előkészületeknek és este kilenckor lettem készen a száz adag édességgel – árulja el Jakobicz Józsefné Hajnalka mestercukrász, akit nem mellékesen tavaly ütöttek lovaggá, pontosabban lovagnővé.

A bonyolult, de annál látványosabb desszertet Hajni szerint csak a legtapasztaltabb cukrászok képesek megsütni. De ez a nap, ez a vacsora pont róluk, a gasztronómia tehetségeiről és a francia jellegű pazar ételekről szólt.

– Süteményem valójában egy gesztenyés piskóta, tejcsokoládés-gesztenyés habos krémmel, eperbetéttel, vaníliás-tejcsokis krémmel befedve, habcsókkal díszítve, tejszínhabbal, friss eperrel, roppanós réteggel, mentalevéllel.

– Összetett finomság, amely rengeteg munkát, odafigyelést igényel. Hiába áll egy háziasszony rendelkezésére a pontos recept, ha nincsen meg hozzá a technológiai tudása vagy a technikai háttere. Az ország tortáját sem lehet csak úgy otthon megsütni… – magyarázza Hajnalka.

Az eseményen többek között Koch Csaba hajósi borászt is lovaggá avatták
Fotó: Gavaldik Zoltán

Bali István lovag, a Jászkun Picard Magyar–Francia Baráti Társaság vezetője (mely szervezet ugyancsak részt vett a gálavacsora szervezésében) hozzátette: ezen a napon három új taggal bővült a lovagrend.

A jászberényi Szikra István étteremvezető, a szakképzésben dolgozó Torda József, valamint Koch Csaba hajósi borász lett a lovagrend új tagja. Az elképesztően izgalmas ételeket idén is több mint száz, a csúcsgasztronómia iránt érdeklődő kóstolhatta meg.

A menüsort tehát Jakobicz Józsefné mestercukrász, valamint Zoboki Zoltán, Csomor Gábor Attila, Garzsik Péter, Rusvai László, Pálszabó Mihály és a Garden Hotel szakácsai készítették Vomberg Frigyes vezetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában