SZOLNOK

2018.11.28. 06:51

Arany okleveles teológussá vált Hamar István

Magas egyházi elismerést kapott Hamar István, Szolnok harminc éven át szolgáló nyugalmazott református lelkipásztora. A tiszteletes az egyház országos törvényhozó és kormányzó testületének, a zsinatnak a közelmúltban tartott ülésén vette át az „Arany okleveles teológus” díjat.

Szathmáry István

Hamar István (balról) Huszár Pálnak, a zsinat világi elnökének gratulációját fogadja

Fotó: Varga Gábor

– Ezt az elismerést a Doktorok Kollégiuma adja ki, s minden évben egy fő kaphatja meg. Azoknak a teológusoknak a munkáságát ismerik el vele, akik évtizedekkel ezelőtt az akkori viszonyok között nem doktorálhattak. Később pedig már gyülekezeti elfoglaltságuk miatt nem volt erre módjuk – tájékoztatta hírportálunkat a kitüntetésről Hamar István.

– „Jólesik, hogy azokra figyelhetünk, akik többet, jobbat teljesítettek, akik őrhelyükön álltak” – hangsúlyozta a díjátadók előtt Huszár Pál, a Zsinat világi elnöke.

Az ott elhangzott méltatás szerint Hamar István lelkészi szolgálata során egyaránt kiemelten foglalkozott az ifjúsággal, az egyházzenével, a diakóniai szolgálattal és a teológiával is.

„Hamar István az élő példája annak, hogy színvonalas gyülekezeti munka mellett is lehet igényesen művelni a teológia tudományát” – méltatta a kitüntetettet Hodossy-Takács Előd, a Doktorok Kollégiumának titkára, aki a zsinat lelkészi vezetőjét,

Bogárdi Szabó István dunamelléki püspököt képviselő Fekete Károly debreceni püspökkel együtt adta át az oklevelet a nyugállományú szolnoki lelkipásztornak. – Az elismerés egyik forrása Az ember a teremtett világ élén című könyvem is volt, amely a bibliai őstörténetnek az ember és a természet viszonyáról szóló tanítását tárgyalja.

– Ez volt a kérdés első hazai teológiai feldolgozása, melyet más szerzők tollából számos ilyen tárgyú munka követett. Gyülekezeti munkám mellett sok előadást is tartottam az elmúlt évtizedekben, nyolcvan szócikket írtam a Keresztyén bibliai lexikonba.

– Részt vettem az új bibliafordítás ellenőrzé­sében is, illetve sok utaló helyet írtunk hozzá szintén lelkipásztorként szolgáló feleségemmel – részletezte a díj alapjául szolgáló munkásságát a lelkipásztor.

Hamar István (balról) Huszár Pálnak, a zsinat világi elnökének gratulációját fogadja
Fotó: Varga Gábor

Hamar István hírportálunknak adott interjújában azt is kihangsúlyozta, hogy büszke rá, és rendkívül hálás Istennek azért, hogy a református egyháznak, egy olyan testületnek a tagja lehet, mely megbecsüli öregeit, és minden hibája ellenére egy javított kiadású emberiségnek tekinthető.

Beszélgetésünk végén Hamar István az ünnepség egy felemelő mozzanatát is megosztotta velünk.

– Az én munkásságom mellett, mögött mindig ott állt segítő szeretettel feleségem, a szintén szolnoki lelkipásztorként szolgáló Móricz Julianna. Az ünnepséget követően leányommal kimentünk a nyughelyéhez, és a díjjal együtt kapott virágcsokrot hálatelt szívvel helyeztük el a sírhantján.

Hamar István

Hitvesével, a szintén lelkész Móricz Juliannával 1965-től 1968-ig Nagykőrösön volt segédlelkész, majd 1968-tól 1976-ig Albertirsán szolgáltak gyülekezeti lelkipásztorként. 1975–76-ban a wittenbergi Prediger Seminar ösztöndíjasaként bibliai őstörténeti kutatást folytatott Németországban.

1976-tól 2006-os nyugdíjba vonulásáig feleségével együtt Szolnokon szolgált gyülekezeti lelkipásztorként, ahol ezek alatt az évek alatt élő, virágzó egyházat teremtettek. Emellett meghatározó résztvevői voltak a megyeszékhely kulturális életének is.

Aktívan részt vett az új bibliafordítás segédmunkálataiban, ószövetségi szaktanfolyamokon adott elő, számos ószövetségi tárgyú cikket és előadást írt. A Keresztyén Bibliai Lexikonban mintegy nyolcvan szócikket jegyez.

Öt éven keresztül oktatott ószövetségi tárgyakat a nagykőrösi főiskolán. Munkásságát többek között a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével is elismerték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában