KENDERES

2018.11.03. 10:29

Értéktárba került a kenderesi védett gesztenyesor

A Helyi Értéktár Bizottság sok helyi érték felvételét kezdeményezte a képviselő-testület ülésén Kenderesen.

Daróczi Erzsébet

Így vették fel az értéktárba a Szent István úton lévő védett gesztenyefasort a különlegessége és a páratlan szépsége miatt. A több mint négyszáz méter hosszú gesztenyefasor a postától a polgármesteri hivatalig tart.

Az országos nyilvántartásban szereplő, helyi védelem alatt álló gesztenyefasor fái között vannak 30–40 évesek, ezek a Kenderesi Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium előtt állnak, de a fák között akadnak 100 és 200 évesek is.

A helyi értéktárba korábban már bekerült a Horthy-túra, mely a település Horthy Miklós kormányzóhoz kapcsolódó emlékhelyeket tartalmazza. Ezek a Horthy Miklós Tengerészeti Kiállítóterem a tengerészeti gyűjteményével, a ma kollégiumként üzemelő neobarokk stílusban épült Horthy-kastély, mely mai alakját 1925-ben, Kalin Ferenc építész által nyerte el, és a temetőben a Horthy-család kriptája.

Az épített örökségek között található még a Horthy liget az I. világháborús emlékművel, a református templom és a római katolikus templom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában