a TISZA-TÓ lelke

2018.11.07. 16:30

Négymilliárd forintból újul meg a kiskörei vízlépcső

Felújítják a kiskörei vízlépcsőt – kapott szárnyra a hír az elmúlt hetekben. A monumentális létesítmény a Tisza-tó lelke, mondhatni alfája és omegája. Éppen ezért fontos, hogy az 1973-as üzembe helyezés után ismét jelentős felújításon essen át a vízlépcső. Nem beszélve arról, hogy egyre inkább turisztikai attrakcióként is funkcionál.

Ujvári László

Az egyik szegmenstáblát festik a víztelenített zsilipben 

Fotó: Mészáros János

– Minden nagyobb létesítménnyel kapcsolatban megvannak a szükséges karbantartási feladatok. Ezeket hosszú évtizedekre tervezték, hogy szolgálják a térséget. Bizonyos időközönként azonban nagyobb felújítást is végezni kell, ez igaz a kiskörei vízlépcsőre is – magyarázta Fejes Lőrinc.

A kiskörei szakaszmérnök hírportálunk kérdésére elmondta: idén negyvenöt éves a duzzasztómű. Folyamatosan végeztek karbantartási munkálatokat, azonban már szükség volt egy ilyen horderejű beavatkozásra.

– Ugyan az 1990-es évek közepén volt egy rövid ideig tartó rekonstrukció, de az a nagy műtárgynak csak bizonyos részeit érintette. Most viszont egy átfogó felújítás történik, érintve a vízlépcső szerkezeti és gépészeti rendszereit is – fogalmazott a szakember.

Felhívta a figyelmet az emelőberendezések rekonstrukciójára, melyek a létesítmény fontos részét képezik. Ezek a sínpályán mozgó hatalmas bakdaruk elengedhetetlenek például a gyakori és látványos hajózsilipeléseknél.

Az árvízvédelmi és vízpótlási feladatokat ellátó nagy műtárgyak korszerűsítésére tizenhárommilliárd forintot fordít az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Ennek keretében újul meg a kiskörei létesítmény is.

Az egyik szegmenstáblát festik a víztelenített zsilipben
Fotó: Mészáros János

Felújítják a vasbetonfelületeket, a fémszerkezetet, valamint a gépészeti és a villamos berendezéseket. A bakdaruk felújításával és próbaüzemével indult a munka, augusztus-szeptemberben már az acél- és beton-korrózióvédelem zajlott. Mint megtudtuk, a vízerőmű mind az öt nyílása sorra kerül, majd a hajózsilip és a hullámtéri duzzasztómű következik.

A kiskörei vízlépcső felújítása körülbelül négymilliárd forintba kerül. A kivitelezés várhatóan 2021 októberének végén fejeződik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában