JÁSZFÉNYSZARU

2018.12.03. 10:43

Könyvbemutatóval színesítik a helytörténeti napot

Helytörténeti konferenciát szervez december 15-én a Fényszaruiak Baráti Egyesülete.

Illés Anita

A szakmai fórummal három évfordulóra emlékeznek: a városi cím negyedszázados adományozására, az egyesület huszonöt éves születésnapjára, valamint a néprajzi kiállítás ötvenéves megnyitására.

A tanácskozás a városháza dísztermében lesz, ahol az érdeklődők előadásokat hallgathatnak meg például a Jászok Egyesülete száz évéről, Jászfényszaru jelképeiről, értéktáráról, a jász viselet virágkoráról és újjászületéséről, a reformáció hatásáról a Jászságban.

A rendezvényen bemutatják az „ad civitatem magnificandam et fovendam” – „a város nagyobbítására és pártfogására” Történelmi források Jászfényszaru múltjához című helytörténeti kiadványt, aminek szöveges részét dr. Langó Péter régész, a város díszpolgára írta.

A könyv értékét növeli, hogy azt a szöveges részen túl a városhoz köthető egyedi oklevelek is gazdagítják. Így került be a kötetbe Zsigmond király 1433-as oklevele, melyben először szerepel a település neve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában