MEZŐTÚR

2018.12.12. 14:00

Lassan megoldódhat a szeméthelyzet, de újabb útépítések is várhatóak

Szemét, rossz utak, elmaradó számlák. Mindennapi bosszúságok, amelyek nehezítik az életet. A mezőtúriak az elmúlt hetekben utcafórumokon mondhatták el véleményüket.

Szilvási Zsuzsa

Képünk a Martfű határában található illegális lerakónál készült 2018 áprilisában.

Fotó: Joó Zsuzsa

A város minden körzetében rendeztek utcafórumot a közelmúltban, melyeken bárki felkereshette a polgármestert, illetve az önkormányzati képviselőket, s elmondhatta problémáját.

– Fontosnak tartom, hogy városvezetőként napi szinten elérhető maradjak a mezőtúriak számára – mondta el Herczeg Zsolt polgármester, amikor arról kérdeztük, miért szervezték a fórumokat.

– Így a rendszeres fogadóórák mellett próbálok gondot fordítani arra is, hogy felkeressem a városban lakókat. Ilyen alkalmakkor jómagam is sokat tanulok, információkat szerzek, s lehetőség szerint próbálok minél több problémára megoldást találni – mondta.

De vajon milyen gondok merülnek fel, melyek többeket érintenek? Természetesen vannak olyanok, melyeket szinte minden fórumon jeleztek. Ezek közül az egyik legfontosabb a hulladékszolgáltatási számlák elmaradása.

– Magával a szolgáltatással szerencsére nincs gond, ezt megbízhatóan végzi a kijelölt cég – tudtuk meg a polgármestertől.

– Az viszont annál nagyobb bosszúság, hogy a számlák folyamatos csúszással érkeznek. Többen elmondták, hogy a közelmúltban még csak a második negyedéves elszámolást kapták meg, s természetesen senkinek sem lenne szerencsés, ha a karácsonyi ünnepek előtt érkezne újabb, nagyobb összegű számla.

– Nyilván ebben az esetben önkormányzatilag nem sok mozgásterünk van, legfeljebb jelezni tudjuk a szolgáltató felé, hogy sokak számára gondot okoz a csúszás – fejtette ki.

Ugyancsak rengetegen bosszankodnak az illegális szemetelők miatt. A város sok millió forintot fordított már az ilyen hulladék felszámolására, ám az szinte azonnal újratermelődik.

Képünk a Martfű határában található illegális lerakónál készült 2018 áprilisában. A képre kattintva olvashatja az erről szóló cikkünket.
Fotó: Joó Zsuzsa

Herceg Zsolt elmondta, azt tervezik, hogy a város azon pontjaira, ahol rendszeresen szoktak nagy mennyiségben szemetet kirakni, térfigyelő kamerákat telepítenek. Bár ez komoly beruházás, hamarosan megtérülhet az ára.

– A sok kisebb-nagyobb ügy mellett a legtöbben a város útjainak állapota miatt panaszkodtak – tette hozzá a polgármester.

– Régi adóssága ez az önkormányzatnak, s bár a lehetőségeinkhez mérten minden évben próbálunk utakat, járdákat felújítani, építeni saját forrásból és pályázati segítséggel is, bizony, sok még az elmaradás. Próbálunk a város belső utcáiból haladni a külterületek felé, s remélhetőleg szép lassan sikerül minden sáros utcát felszámolni.

– Ez azonban még többéves munka. A következő esztendőben újabb útépítések várhatóak különböző forrásokból.

Rögzítik az együttélés szabályait

Több alkalommal is tárgyalta már a város képviselő-testülete a közösségi együttélés szabályait. Ezek rögzítik azokat az alapokat, melyek segítenek eligazodni a legfontosabb kérdésekben. A mostani fórumokon újabb problémaként jelentkezett a használaton kívüli ingatlanok rendben tartása.

Mezőtúron ugyanis viszonylag sok üresen álló ház van, melyek tulajdonosa adott esetben több száz kilométerre lakik. A legtöbb ilyen ingatlan ezért meglehetősen elhanyagolt, gazos, ami érthető módon zavarja a szomszédban élőket. Az önkormányzat most megkeresi a tulajdonosokat, és felszólítja őket, hogy fordítsanak gondot a házak és azok környezetének rendben tartására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában