szolnoki helikopterbázis/ galériával

2018.12.13. 13:02

Haderőből hadsereggé válik a magyar honvédség

A 170 éves magyar honvédség történetében még nem volt arra példa, hogy olyan nagymértékű fejlesztésre, átalakításra kerüljön sor, mint a mostani – jelentette ki a honvédelmi miniszter az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison, csütörtökön.

Mészáros Géza

Fotó: Mészáros János

A 170 éves magyar honvédség történetében még nem volt arra példa, hogy olyan nagymértékű fejlesztésre, átalakításra kerüljön sor, mint a mostani – jelentette ki a honvédelmi miniszter az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison, csütörtökön.

Dr. Benkő Tibor tárcavezető az Ittebei helyőrségben tartott miniszteri állománygyűlésen a fejlesztést többek között azzal indokolta, hogy a biztonsági környezet gyorsan változik a térségben. Új kihívásokat jelentenek a terrortámadások, a kibertérben folyó műveletek, illetve a hibrid hadviselési modell megjelenése.

A parancsnoki gyűlést abból az alkalomból hívták össze, hogy az Országgyűlés szerdán két olyan fontos, a honvédelem ügyét szolgáló törvény szavazott meg, amely jogi teret enged annak, hogy a magyar haderő egy ütőképes, modern hadsereggé alakuljon – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

– Az új jogszabályi környezet nem csupán a Zrínyi 2026 elnevezésű honvédelmi és haderőfejlesztési program által meghatározott technikai eszközök fejlesztéséről szól.

– Előirányozza a katonákról és a honvédségnél dolgozó közalkalmazottakról való körültekintőbb gondoskodást, a megbecsülést is. Január elsejétől a honvédségnél eddig foglalkoztatott „civilek” új jogállásba kerülnek: honvédelmi alkalmazottak lesznek.

– Szerves részei a honvédségnek, s ugyanolyan megbecsülést kell kapjanak, mint a hont védő magyar katonák. Jövő év első napjától átlagosan 20 százalékos, a további három évben újabb 5-5-5 százalékos, összesen 35 százalékos illetményfejlesztésben részesülnek a kizárólagos jogviszonyú honvédelmi alkalmazottak – jelentette ki Benkő Tibor.

A honvédelmi miniszter az állománygűlés sajtónyilvános részében elmondta, hogy már megkezdődött a hazai haderő-fejlesztés. A forgószárnyasoknál legalább negyven darabos helikopter-állományt alakítanak ki, a merevszárnyasoknál néhány új gép beszerzésére kerül sor.

Mint a tárcavezető elmagyarázta, kedden a budapesti Petőfi-laktanyában, ünnepélyes keretek között adták át – elsőként a katonai rendészeknek – a NATO követelményeknek megfelelő, cseh licenc alapján készült P-07 és P-09 típusú pisztolyok, BREN 2 típusú gépkarabélyok és SCORPION EVO 3 típusú géppisztolyok első darabjait.

Az új fegyverek összeszerelése már Magyarországon történt. Hamarosan megérkeznek azok a gépsorok is, amelyekkel a teljes, hazánkban rendszeresített fegyverarzenál gyártását Magyarországon végzik majd. A fegyvereket a következő időszakban osztják ki valamennyi katonai alakulatnak, rendőröknek, fegyveres szerveknek.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter kiemelte: a most elkészült több mint tízezer fegyver már a magyar hadiipar terméke. A miniszter a Magyar Honvédség fejlesztése a hazai hadiipar újraindítása terén is mérföldkőnek nevezte az eseményt.

Kifejtette: a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programban az első a katona, ezért a honvédség modernizációját a katonák egyéni felszerelésével kezdték. Hozzátette, ezt folytatják, a katonáknak a 21. századi kihívásoknak megfelelő eszközeik lesznek.

Kránicz Roland, a HM Arzenál Zrt. vezérigazgatója azt ígérte, hogy szigorú minőségbiztosítási követelmények mellett világszínvonalú lesz a gyártás a kiskunfélegyházi fegyvergyárban. Azt mondta: a fegyverek a tesztek során messze túlteljesítették a követelményeket.

A miniszter elárulta, hogy hamarosan hazai gyártású fegyverekkel szerelik fel a katonákat, illetve az egyéb magyar rendfenntartó erőket.

– Szárazföldi vonatkozásban pedig páncélozott járműveket, de rakétákat is vásárol az ország. S hogy ne üzleti alapon utaztassák a katonáinkat, ezért buszbeszerzésre is sor kerül – tájékoztatott Benkő Tibor.

A miniszteri állománygyűlést követően – az új, már rendszeresített eszközök felvonultatásával – technikai és képességbemutatót tartottak a rendezvényen megjelent médiumok munkatársai számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában