KŐRÖSTETÉTLEN

2019.01.17. 06:55

Ázsiában használt tőrök másolatát is elkészítette Harri

Másfél éve találkoztunk először Weigel Harrival, akinek kovácsmunkáira azóta sokan felfigyeltek. Mi több, egyes darabjait már országszerte is nagy érdeklődés övezi.

Hartai Gergely

Weigel Harri és felesége, Mónika első munkáikat mutatják, egy skót kardot, illetve néhány tűzzománc tárgyat.

Fotó: Hartai Gergely

– Továbbra is féltve őrzött darabom a skót kard! Jó ideje az otthonunk egyik éke... – mosolyodik el Harri, amikor arról kérdezem, időközben mi lett a sorsa a filmsorozat ihlette míves munkájának.

– Nagyon sok érdekesség készült mostanság a műhelyemben. Így például egy ókori kelta kard másolata is, amit egy magyarországi lelet alapján kovácsoltam. De kikerültek a műhelyemből damaszkolt pengéjű japán tőrök és maláj kések is. Az efféle előrehajló pengéjű eszközöket egyébként a gurkák máig is használják... – avatott be a kulisszákba a kovács.

Elmondta, házának kicsiny kovácsműhelye nemrég igencsak átalakult.

– Sokkal nagyobb, egy közel harminc négyzetméteres épület került a régi helyére. Az előző épület csupán tíz négyzetméteres volt. Ebben viszont alig fértem el a szerszámaimmal – taglalta a szakember, aki nemrégiben számos bemutatón népszerűsítette szakmáját.

– Különböző korok kovácsainak munkáját elevenítettem fel ezeken az alkalmakon. Így jutottam el Helvéciára és Kiskunhalasra is. A célom ezekkel a programokkal, hogy megismertessem a mesterségemet a gyerekekkel.

– Ezért nyílhegyeket, és egyszerű középkori használati eszközöket készítettünk, amelyeknek igen nagy sikerük volt. Az ötévesektől a középiskolásokig rengetegen eljöttek... – ecsetelte.

Weigel Harri és felesége, Mónika első munkáikat mutatják, egy skót kardot, illetve néhány tűzzománc tárgyat.
Fotó: Hartai Gergely

Weigel Harri szerint bár kevesen tanulnak manapság kovácsnak, az egyedire munkált fémeszközök iránti kereslet ismét virágkorát éli. A történelmi ihletésű tárgyak különösen.

– Országosan is nagy az érdeklődés a kovácsmunkák iránt! Hiszen éppúgy megkeresnek Egerből, mint ahogy Zalaszántóról. A kandallórácstól egészen a régi eszközökig sok minden gazdára talál – tette hozzá.

Szakmájának jövőjéről Harri kifejtette, ha az érdeklődőknek csupán az öt százaléka maradna meg a pályán, már nagyot lépne előre a szakterület. Mint mondta, maga is tagja a Magyarországi Kovácsmíves Céhnek, mely nagyban segíti a kezdők oktatását.

A díszítésre is ügyelnek

Harri és párja, Mónika, két hagyományos mesterséget ötvözött munkájukban.

– Több olyan történelmi másolat készült már nálunk, melyeket tűzzománc berakással díszítettünk. Feleségem tűzzománc-munkákkal foglalkozik, ezért döntöttünk úgy, hogy a kovácsolt tárgyaim egy részét ilyen technikával látjuk el – beszélt közös munkájukról Weigel Harri.

Hozzátette, hogy Mónika egy ideje tanfolyamokon fejleszti tudását, hogy vasremekeiket páratlanul szép motívumokkal gazdagíthassák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában