JÁSZKUNSÁG

2019.01.14. 07:00

Egyre több a véradó, de nehéz a fiatalokat megmozdítani

Ha nem is sokkal, de végre emelkedett a véradók száma megyénkben az elmúlt esztendőben. 2018-ban ugyanis többen jelentkeztek véradásra, mint egy évvel korábban. Az Országos Vérellátó Szolgálatnál kiemelten fontosnak tartják azok megszólítását, akik még nem adtak vért. Az elmúlt év elején azt a célt tűzték ki, hogy felére csökkentsék a véradók öt éve tartó lemorzsolódását.

Szilvási Zsuzsa

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Amint Gulácsiné Molnár Etelka megyei véradó koordinátor hangsúlyozta, kiemelt feladat számukra a véradás népszerűsítése.

– Sok múlik rajtunk, hiszen egy donor akár három ember életét is megmentheti. Mindent megteszünk azért, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogyan segíthetnek másokon. Ehhez teljes szemléletváltás kell tőlünk is, amelynek részét képezi a közösségi oldalakon való aktív részvétel, valamint a már regisztrált donorok személyes megszólítása – mondta.

– Ma már mi megyünk a véradókhoz, különböző rendezvényekre települünk ki, hogy minél több segítő szándékú embert elérjünk. Ezért például motoros találkozón éppúgy szervezünk véradást, mint falunapokon.

A tapasztalatok szerint ma már sokkal többször és sokkal több embert kell megszólítani ahhoz, hogy eredményes legyen egy véradás, mint korábban. Amíg ugyanis a sorkatonai szolgálat és nagy állami vállalatok működtek, egyszerűbben és gyorsabban meg lehetett oldani, hogy azt a 400 ezer egységnyi vért, ami kell egy évben, begyűjthessék a véradásszervezők.

– Összességében 395 kiszálláson 10 ezer 719 véradót regisztráltunk 2018-ban Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Ez háromszázötvennel több, mint az előző esztendőben volt – emelte ki a koordinátor.

– Minimális emelkedést tapasztalunk, nyilván ennél jóval több embert szeretnénk sikeresen megszólítani. Legnehezebb a fiatalokat megmozdítani, pedig egyre inkább szükség lenne rájuk, a véradók többsége ugyanis egyre idősebb. Ám az egészségi állapot nagyban befolyásolja, hogy egyáltalán adhat-e vért a jelentkező.

– Szerencsére még mindig akadnak olyan cégek, ahol fontosnak tartják az önkéntes segítségnyújtás ezen formáját. A Jászságban, Szolnokon, Karcag és Törökszentmiklós térségében multik és kisebb cégek egyaránt szép számban akadnak.

Gulácsiné Molnár Etelka hozzátette, egyre népszerűbb az irányított véradás. Ennél barátok, családtagok vállalják a véradást, meghatározott célra. Az Országos Vérellátó Szolgálat törekszik is rá, hogy nálunk is elterjedjen ez a lehetőség.

A lényeg, minél több egészséges ember adjon vért, márpedig ha valaki érzelmileg közelebb áll a problémához, nagyobb az esély erre.

Fotó: Képünkön Hamza Barbara, aki nemrég Jászszentandráson segített./Illés Anita

Elsősorban tervezett beavatkozások esetén szokott ez előfordulni annak érdekében, hogy a szükséges vérmennyiség mindenképpen rendelkezésre álljon az adott intézményben, még akkor is, ha előzőleg esetleg több komoly baleset sérültjeit is operálni kellett, s ezzel nagy mennyiségű vérkészítményt használtak fel.

Ráadásul ilyenkor sem úgy kell elképzelni, hogy szó szerint magával viszi a vért a páciens a beavatkozáshoz, hanem a vérellátó ad igazolást a korábban levett vér mennyiségéről.

Módosult a korhatár

Megváltozott az eddigi 18 és 65 év közötti korhatár. A helyszíni vizsgáló orvos dönti el, hogy adhat-e vért a 65 évet betöltött személy. Erre azért volt szükség, mert a társadalom öregszik, és így egyre kevesebb az aktív donorok száma.

Továbbra sem adhatnak vért például a gyerekkori cukorbetegségben szenvedők vagy a kismamák. Az, aki műtéten esett át, akár három-hat hónapot is várhat arra, hogy segíthessen. A nőknek évente négyszer, a férfiaknak pedig öt alkalommal van lehetőségük véradásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában