tehetség

2019.01.28. 17:30

Floridáig vitte szülőfaluja hírét a cibaki táncoslány

Egészen Floridáig vitte szülőfaluja, Cibakháza hírét Lengyel Helga. Az ifjú versenytáncos ott képviselte negyedmagával hazánkat egy újévi tánckoncerten. Úgy tűnik, a cibaki táncosok előtt nincsen lehetetlen. A néptáncosok a francia Cannesba igyekeznek, a versenytáncos Helga Amerikát hódítja meg.

Joó Zsuzsa

Fotó: Beküldött fotó

– Hatéves korom óta táncolok, szerelem volt ez első „lépésre” – idézi fel a múltat a cibakházi Lengyel Helga, aki nemrégiben Floridában, egy tánckoncerten mutathatta meg tehetségét az amerikaiaknak, és vihette jó hírét hazájának, szülőfalujának. Cibakházától az USA-ig persze hosszú és igen göröngyös út vezetett.

– Kezdetben a fiatalabbik bátyám volt a táncpartnerem, hobbi versenyekre jártunk. Aztán úgy döntött, neki ennyi elég volt, új társat kellett keresnem.

– Egy földvári sráccal folytattam a munkát, hamar versenykönyvet szereztünk. Amíg együtt dolgoztunk, sok sikerben volt részünk. Ezt kizárólag a tehetségünknek és a szorgalmunknak köszönhettük – mondja Helga.

Egy idő után azonban a diáklányt szó szerint „túlnőtte” partnere: a 160 centis lány nem táncolhatott tovább 190 centis társával. Helga így ismét új partnert keresett, és szerencsére talált is: Schwartz Pétert, Szentesen, a Szilver TSE-nél (mai napig itt táncolnak). Szerencsére, hiszen az igazán nagy tudással rendelkező táncosok nem teremnek minden ágon.

Persze kíváncsiak vagyunk arra is, hogyan jutott ki Péterrel Floridába Helga. A cibaki lány elmeséli, egy odakint dolgozó cégtulajdonos, Glatz Attila talált rájuk, aki újévi koncerteket szervez Amerikában.

Célja a magyar táncosok, énekesek, balettosok támogatása és megismertetése a nagyközönséggel. Attila nem egy helyen és még csak nem is egy országban biztosít fellépési lehetőséget a magyar tehetségeknek.

Egy helyre csak két pár mehet, Floridának ebbe a részébe tehát csak négy magyar jutott el idén, akik három előadásban is szerepeltek, meséli a cibaki Lengyel Helga
Fotó: Beküldött fotó

Van, aki Kanadába, Torontóba kap meghívást, más az USA-ba, például Washingtonba, New Yorkba. Helga szerint hogy éppen őt és párját találta meg Attila, szerepe lehet annak, hogy egy formációs csoport tagjaként világbajnoki negyedik, ötödik, hatodik helyezést értek el korábban. Tavaly pedig harmadikok lettek Oroszországban, az Európa-bajnokságon.

– Tizenhat évesen, négy éve utazhattam először a tengerentúlra, azóta minden évben útra kelhetek. Első alkalommal Torontóban léptem fel. Helga hozzáteszi, egy helyre csak két pár mehet, Floridának ebbe a részébe tehát csak négy magyar jutott el idén, akik három előadásban is szerepeltek.

– A fellépések utáni közönségtalálkozón látjuk igazán, kiknek táncoltunk. És bizony, mindig akadnak magyarok, akik évek óta kint élnek. Kölcsönösen jó érzés magyar szót váltani egymással.

Fotó: Beküldött fotó

– Amikor az amerikaiak megkérdik, honnan jöttünk, mindig elmagyarázom, hogy Magyarországról, Cibakházáról. De legtöbbször csak néznek, mert nemhogy Cibakháza nem ismerős nekik, de sokuknak még Magyarország se nagyon. Nem baj, hazánkról és Cibakról én mindig mesélek mindenkinek, hátha egyszer megjegyzik, hol is van ez a tiszazugi település.

Nem csak tanul, tanít is

Helga – aki nemrégen töltötte be 19. életévét – most kezdte el tanulmányait a budapesti Magyar Táncművészeti Egyetemen. Esti tanulmányokat folytat, mert azt mondja, szükség van arra, hogy pénzt keressen és finanszírozza iskoláját, megélhetését.

Jelenleg tehát, ha nem az egyetemen van, akkor kisgyermekeket tanít saját táncegyesületénél, Szentesen. Cibakházára csak hétvégente jár haza.

– Mindig jó otthon lenni. Bárhonnan indulunk, soha nem szabad elfelejteni a gyökereinket. Anyáék ott élnek, nekik nagyon sokat köszönhetek, és persze Istennek, hogy segíti utamat.

– Cibakháza bár nem a világ közepe, én mégis így gondolom. Érzem, hogy szeretnek otthon. Még az önkormányzat is igyekszik valamilyen tanulmányi támogatást adni nekem annak ellenére, hogy nem nappali tagozatra járok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában