horgászkártya igénylés

2019.01.22. 14:00

Idén már csak plasztikkártyával lehet horgászni

Ez év januárjától az úgynevezett Magyar Horgászkártya váltotta fel az eddigi papíralapú, kis füzethez hasonló horgászigazolványt. Tehát idén már csak az válthat horgászengedélyt, aki igényelt bankkártya méretű, QR-kóddal ellátott plasztikkártyát. A horgásztársadalom fele már megtette mindezt.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Szarvák Emese

A regisztráció és a Magyar Horgászkártya igénylése múlt év szeptember elsejétől az erre a célra kialakított online regisztrációs felületen, a www.mohosz.hu oldalon érhető el.

Az online regisztráció és igénylés elvégezhető számítógépről, tabletről, okostelefonról is. Az adminisztráció személyesen is intézhető az állami horgászjegyet értékesítő valamennyi horgászszervezetnél, s azok regisztrációs pontjain. Az egyszeri, a kártya teljes érvényességi idejére szóló regisztrációs díj 1732 forint + áfa, azaz 2200 forint, amely tartalmazza a horgász-balesetbiztosítás díját, valamint a QR-kód alapú horgászkártya előállításának árát és annak a horgász számára történő postai eljuttatását is. A horgászkártya érvényességi ideje 5 év.

– Szeptember elseje óta a horgászok körülbelül 50 százaléka már kiváltotta a horgászkártyát – számolt be róla Donkó Péter, a szolnoki székhelyű Közép-Tisza-vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének titkára.

– Legtöbbjük interneten vagy az egyesületeken keresztül intézte, a szövetséget is keresték ez ügyben, de irodánkban nem volt tolongás. Viszont azt tapasztaltuk, sokak számára nem világos, hogy az állami jegy és a területi engedély kiváltásának nem feltétele a horgászkártya megléte. Ha megtörtént a regisztráció és a díj befizetése, onnantól már tudnak engedélyt váltani, nem kell megvárni, hogy a kártyát kézhez kapják. A regisztrációnak azonban meg kell történnie, kap a horgász egy 6 karakterből álló egyéni azonosítót, ez írják rá az állami horgászjegyre. Például én is regisztráltam még szeptember 13-án, be is fizettem a 2200 forintot, de a kártyát még nem küldték meg. Azért is volt ez az előrehozott regisztráció, hiszen 2018 szeptemberétől már lehetett kártyát igényelni, mert el akarta kerüli a MOHOSZ a sorállást. Körülbelül 225 ezer horgász élt is a lehetőséggel.

A nyugdíjas Nagy Gábor is regisztrált már, és befizette a díjat, bár mint mondta, decemberben „ijesztettek rá” a szintén horgász ismerősei, mondván, kártya nélkül nem kap idei engedélyt. Tavaly betegsége miatt nem horgászott, és bár fél füllel hallott valamit a horgászkártyáról, nem nézett utána.

A sporttársak figyelmeztették, így azután fia segítségével gyorsan regisztrált az említett weboldalon, be is fizette a díjat. Donkó Pétertől azt is megtudtuk, az állami horgászjegyeket január 15-én hozták el a MOHOSZ-tól, másnap pedig az egyesületi területi jegyeket a nyomdából. Múlt hét csütörtöktől meg is kezdték ezeket kiosztani a horgászegyesületeknek.

Januárban még érvényes

A tavalyi állami horgászjegyek és területi engedélyek január 31-ig érvényesek, február elsejétől azonban már csak a horgászkártya birtokában (illetve az igénylés megtörténte után) lehet horgászni. A fogási naplót pedig február 28-ig kell leadni vagy postai küldeményként feladni az adott horgászegyesületnek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában