SZOLNOK

2019.01.06. 07:00

Külső szakorvosokkal oldanák meg az ügyeletet a Hetényi Géza kórházban

Közel kétmilliárd forintért, külső közreműködőkkel ­kívánja biztosítani a megfelelő ellátást a Hetényi Géza kórház a következő években. Elsősorban ügyeleti ellátásra keresnek külsősöket.

Szilvási Zsuzsa

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Közbeszerzési eljárás keretében, 1 milliárd 865 millió forintért keres külsősöket az előttünk álló négy esztendőre a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet. Amint arról több internetes portál hírt adott, már az elmúlt esztendőben is több mint száz külsős szerződése volt az intézetnek.

Ezekből tizenhat urológiai ellátásra, tizenkettő sebészeti tevékenységre (egy daganatsebészeti, kettő kézsebészeti készenléti feladatokra), kilenc a gyermekeket érintő tevékenységekre (négy mozgó szakorvosi szolgáltatás, egy csecsemő- és gyermekgyógyász, kettő gyermeksebészeti, egy-egy gyermekneurológiai, gyermekpszichiátriai ellátás), nyolc neurológus szakorvosi ügyeleti tevékenység nyújtására, öt pedig triázs feladatok ellátására vonatkozik.

Természetesen nem a szolnoki az első és egyetlen kórház, amelyik a versenyszférán keresztül kívánja megoldani feladatait. Immár bevett szokássá vált az egészségügyi intézményekben, hogy ily módon oldják meg az ellátást.

Az uniós elveknek megfelelő szigorú ügyeleti szabályozás miatt ugyanis csak igen korlátozott mértékben vállalhatnak ügyeletet a kórház alkalmazásában álló orvosok.

– A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet a minimumfeltételek teljesítése, a folyamatos és biztonságos betegellátás biztosítása érdekében a jogszabályi elvárásoknak megfelelően írt ki közbeszerzést az egészségügyi szolgáltatásokra, 4 évre, tíz területet érintve.

– Ez számszerűsítve havi 37,5 millió forintot jelent – mondta el mindezzel kapcsolatban hírportálunknak dr. Bene Ildikó, a Hetényi kórház megbízott főigazgatója.

– Minden lehetőséget megragadunk, hogy a szakember-utánpótlás biztosított legyen, folyamatos álláshirdetések megjelentetésével, hallgatói támogatási szerződéssel, a város támogatásával is segítjük a nálunk dolgozni kívánó fiatalokat.

– Több szakterületen jelentős előrelépés történt. Az utóbbi években örvendetesen növekedett a nálunk dolgozó rezidensek létszáma – jelenleg 64 rezidens dolgozik kórházunkban –, de egy-egy szakorvos képzése hosszú évek alatt fejeződik be, és még nagyon sok fiatal kolléga munkájára lenne szükség. Ennek érdekében az idei évben is huszonhat rezidenshelyre pályáztunk.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet hosszú távú célja a közreműködők közalkalmazottakkal történő fokozatos kiváltása. A napi működésünkben a folyamatos betegellátás biztosítása az elsődleges prioritás – tette hozzá a főigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában