szolnok

2019.01.07. 17:20

Pénzzel teli borítékra bukkant egy idős hölgy a buszmegállóban

Egy boríték árvál­kodott néhány nappal ezelőtt­ a szolnoki Szabadság ­téri autóbusz-megállóban. ­Talán karácsonyi ajándéknak szánhatta korábbi tulaj­donosa. Pénz lapult a földön heverő borítékban, rajta két névvel. Megtalálója, egy szolnoki idős hölgy pedig azért kereste fel szerkesztőségünket, hogy visszajuttassa gazdá­jának.

Szilvási Zsuzsa

Forrás: Shutterstock

– Először szemétnek gondoltam, de ahogy jobban megnéztem, kiderült, hogy igen értékes ahhoz, hogy a sárban heverjen – mondta el olvasónk, aki mindenképpen szeretné megtalálni a jogos tulajdonost, bár az előírásoknak megfelelően eljuttatta a borítékot a polgármesteri hivatalhoz. Így azután, aki meg tudja mondani, hogy pontosan milyen összeg lapult a borítékban, illetve milyen nevek szerepeltek a papíron, visszakaphatja pénzét.

Az eset kapcsán merül fel a kérdés: vajon miként járunk el helyesen ilyen esetekben?

A Polgári törvénykönyv szabályozza, mi a teendőnk a talált dolgokkal. Tudni kell, hogy a törvény nem tesz különbséget pár száz forint és több millió forint között – minden esetben ugyanaz az eljárási rend. A szabályzás úgy rendelkezik, hogy az elvesztett dolog megtalálójának mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy az elvesztett dolgot visszakaphassa a tulajdonosa.

Ha mi magunk megtudjuk, hogy kihez tartozik az adott dolog, akkor személyesen is átadhatjuk neki, de annak az embernek is odaadhatjuk, aki igazolni tudja, hogy jogosult átvenni. Ha nem tudjuk kideríteni, kié az elvesztett tárgy, pénz, akkor a megtalálás helye szerinti jegyzőnek vagyunk kötelesek átadni, bár erre elég ritkán akad példa a gyakorlatban.

– A talált tárgyat a vonatkozó jogszabályok alapján minden esetben, azok jellegétől, értékétől függetlenül, le kell adni. Bármilyen értékkel bíró talált tárgyat – legyen az pénztárca, pénz, kulcscsomó, személyes okmányok – mindig a területileg illetékes, esetünkben Szolnok megyei jogú város jegyzőjének kell beszolgáltatni. A leadás a városháza földszintjén található belvárosi ügyfélszolgálaton történhet meg; az ügyintézést a hivatal általános igazgatási osztálya végzi – tudtuk meg Stiegler Beátától, az igazgatási osztály vezetőjétől.

– A talált tárgyak közt kivételt képeznek a különböző lőfegyverek, kábítószerek, pirotechnikai eszközök, melyeket a rendőrségen kell leadni. Miután a megtaláló leadja az általa talált tárgyat, az önkormányzati hivatal jegyzőkönyvet készít, mely tartalmazza a megtaláló nevét és elérhetőségét, illetve a felelős őrzés időtartamát, majd a tárgyak külön raktárba kerülnek. Ha a határidőn belül – amely három hónap – nem jelentkezik a tulajdonos, vagy jelentkezik, de nem tart igényt a talált tárgyra, a becsületes megtaláló megtarthatja azt.

A talált pénz esetében az eljáró ügyintéző a pénzt rendelkező levél kíséretében átadja az azt kezelő polgármesteri hivatal ellátó szervezete részére. Amennyiben a találástól számított 3 hónap elteltével a tulajdonos nem jelentkezik érte és a megtaláló sem tart rá igényt, az összeget az állam javára fizetjük be – tette hozzá az osztályvezető.

Büntethető, ha nem adjuk le

Nyolc napon belül le kell adnunk a talált pénzt vagy egyéb tárgyat, különben akár szankciókra is számíthatunk: 50 ezer forint alatt szabálysértést követünk el, e fölött a megtaláló akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Ha különböző intézményekben találunk elveszített dolgot, azonnal át kell adni a hely üzemeltetőjének, ahol találtuk. Ezt követően már az üzemeltető köteles a talált tárgyat a jogos tulajdonos részére kiadni, vagy három hónapig megőrizni. Ha erre nincs lehetőség, akkor a jegyzőhöz kell eljuttatnia.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában