SZOLNOK MEGYE

2019.01.05. 14:30

Sok baleset történt 2018-ban: legtöbbször a járművezetők hibáztak

Nyolc százalékkal emelkedett megyénkben a személysérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma a tavalyi esztendő első három negyedévében a 2017-es év azonos időszakához képest.

Czakó Nóra

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint összesen 475 eset történt, mely az országos balesetek 3,8 százaléka.

A balesetekből 138 végződött súlyos, 320 könnyű sérüléssel, az előbbiek száma tizedével csökkent, az utóbbiaké több mint ötödével nőtt 2017 első három negyedévéhez képest.

A halálos balesetek száma 22-ről 17-re mérséklődött, arányuk az összes balesetből 3,6 százalék volt, mely kismértékben haladta meg az országos átlagot (3,3 százalék). Ittas állapotban 33 balesetet okoztak, eggyel többet, mint az előző év azonos időszakában. Alkoholos befolyásoltságot a balesetek 6,9 százalékánál mutattak ki.

A közlekedési balesetekben 685-en sérültek meg, 16 százalékkal többen, mint 2017. első három negyedévében. A halálos áldozatok száma hattal, 19-re, a súlyosan sérülteké öttel, 168-ra csökkent, a könnyebben sérülteké huszonhét százalékkal, 498 főre emelkedett.

A balesetek túlnyomó része, 95 százaléka, a járművezetők hibájából következett be, leggyakrabban a sebesség nem megfelelő megválasztása és az elsőbbség meg nem adása miatt. A gyalogosok figyelmetlensége a balesetek négy százalékát okozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában