felháborodtak a helyiek

2019.01.10. 20:00

Vandál módon összetörték Apátiban Szűz Mária szobrát

Nagy felháborodást keltett Jászapátin, hogy a karácsony előtti napokban valaki megrongálta, összetörte a Szent István parkban felállított kegyhelynél lévő Szűz Mária-szobrot. A rendőrök elfogták az elkövetőt. A történtek után szentmisét tartottak a római katolikus templomban, a hívek szeretnének új Mária-szobrot állítani.

Illés Anita

Kladiva Imre plébános az összetört Szűz Mária-szobrot mutatja. A kegytárgy átvészelte a huszadik század pusztításait, a mostanit azonban már nem…

Fotó: Illés Anita

A hívők és nem hívők körében is nagy felháborodást váltott ki, hogy valaki de­cember 19-én virradóra megrongálta a Szent István parkban felállított kegyhelynél található Szűz Mária-szobrot. Sokan megdöbbentek, amikor a helyszínen meglátták a darabokra tört kegytárgyat, ami nemcsak az istenhívő emberek szobra volt, hozzátartozott a város képéhez.

A lakosok az egymás közötti személyes beszélgetések során, de a közösségi oldalon is elítélték a vandalizmust. Volt, aki gyermekkorára emlékezett vissza: amikor a templomba vagy a piacra mentek, mindig megálltak a szobor előtt. Míg más felidézte, hogy a nagymamájával virágot vitt a szoborhoz, gondozták annak környezetét.

A lourdes-i barlangban összetört kegytárgy előtt még január első napjaiban is mécsesek égtek. A Mária-szobor emlékére szentmisét tartottak a templomban, majd mécsest gyújtottak. A történtek után Kladiva Imre plébános hírportálunknak elmondta, hogy a Szűz Mária-szobor átvészelte a második világháborút, a kommunizmust, ezt a rongálást nem élte túl.

Kladiva Imre plébános az összetört Szűz Mária-szobrot mutatja. A kegytárgy átvészelte a huszadik század pusztításait, a mostanit azonban már nem…
Fotó: Illés Anita

Akkor még nem tudták, hogy pontosan mi történhetett, csak találgattak. Szárnyra kaptak olyan vélekedések, hogy összeomlott, vagy szétrobbant a hidegtől. Néhány nap múlva azonban kiderült, hogy mi történt. Mint arról a rendőrség korábban tájékoztatta hírportálunkat: a bejelentést követően a Jászberényi Rendőrkapitányság rongálás bűntett elkövetése miatt indított nyomozást az ügyben.

Az apáti őrs rendőrei pár napon belül felderítették az esetet. A rendőrök elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható huszonhárom éves, helyi lakost. A férfit december 22-én előállították a helyi őrsre, ahol gyanúsítottként hallgatták ki. A férfi elmondta, hogy fel akart mászni a templomnál lévő lourdes-i barlang vasrácsán, hogy megszerezze a kegyhelynél lévő szobrok melletti aprópénzeket. A rács tetején fennakadt, és az egyik szoborra támaszkodott, mely eldőlt és összetört. Végül üres kézzel menekült el a helyszínről.

Új alkotást állítanának

A kegytárgyat a lourdes-i barlang kovácsoltvas rácsa sem tudta megvédeni.

– Szeretnénk majd pénzt gyűjteni és új Mária-szobrot vásárolni – mondta Kladiva Imre plébános. A lourdes-i barlang a római katolikus templom mellett található, amit 1929-ben állíttatott a jászapáti asszonyszövetség. A Mária-szobrot a helyi Dercze család ősei vásárolták a harmincas évek elején. Farkas Ferenc polgármester arról tájékoztatott, hogy az idei költségvetésből ötszázezer forintot felajánlott az új szobor megvásárlására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában