Mezőtúr

2019.01.16. 09:30

Vásárhelyi alkotásokkal bővül a mezőtúri gyűjtemény

Még a 15–16. századra nyúlik vissza a mezőtúri fazekastörténelem, az első emlékek abból a korból származnak. Az azóta eltelt fél évezred folyamán a kézművességnek ez a válfaja rányomta bélyegét a térség fejlődési irányára.

Szilvási Zsuzsa

Vásárhelyi kerámiákkal bővül a gyűjtemény

Fotó: Mészáros János

Ahogy dr. Draskovits Dénes, a város korábbi polgármestere fogalmaz: az agyagban van elrejtve a város múltja, ez jelenti jelenét, s meghatározza a jövőjét is. Ennek szellemében teltek a ma már nyugdíjas városvezető utóbbi évei.

Felbecsülhetetlen értékű az a főként Badár-kerámiákból álló gyűjtemény, amely a tulajdonában van. Fáradhatatlanul járja az aukciókat, bolhapiacokat, elhagyatott régi padlásokat, hátha újabb kincsre bukkan.

Számtalan helyről kerültek már elő az egykori híres mezőtúri fazekasmester alkotásai. Emellett egyre több kerámia kerül elő pesti idős hölgyek otthonából, akik kénytelenek megválni ezektől, hogy ki tudják fizetni a számláikat.

Sokszor az eladó nincs is tudatában, mekkora értéktől válik meg. Az egykori polgármester településének ajánlotta fel hasznosításra ezt a kincset, amely azóta állandóan látogatható kiállításként kapott helyet.

Draskovits Dénes közben tovább gyarapítja a kollekciót, az elmúlt időszakban több tucatnyi darabbal bővült a gyűjtemény. Ezek között is jócskán akad különleges ritkaság. Számos olyan van, amelyikből egyszerűen nem létezik másik.

Vásárhelyi kerámiákkal bővül a gyűjtemény
Fotó: Mészáros János

Mostanra viszont tudomásul kell venni, hogy fogyóban vannak a Badár család alkotásai, egyre ritkábban kerül elő újabb kerámia. Draskovits Dénes ezért előbb a Badár-tanítvány kunszentmártoni Bozsik Kálmán műveit kezdte gyűjteni, újabban pedig a másik nagy alföldi fazekasműhelyből, Vásárhelyről származó szecessziós kerámiákra specializálódott.

– A város nagy becsben tartja a folyamatosan gyarapodó gyűjteményt, s mivel kinőttük a helyünket, nemrégiben újabb termet kaptunk – tudtuk meg tőle.

– Ezt elsősorban Lázi-, Csenki- és Baán-alkotásokkal szeretném megtölteni, ők voltak ennek az irányzatnak a legjelesebb képviselői. Természetesen azért ha véletlenül mégis felbukkan egy-egy elfeledett Badár-kerámia, mindent megteszek, hogy megszerezzem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában