JÁSZBERÉNY

2019.02.18. 13:58

A homoktövis-ültetvényen is hiányzik a munkaerő

Harmadára csökkent a közmunkaprogramban foglalkoztatottak száma 2013 és 2019 között Jászberényben. A képviselő-testület a minap tárgyalta az előző évi értékteremtő közfoglalkoztatásról szóló tájékoztatót.

Illés Anita

Befejeződött a homoktövis szüretelése.

Fotó: Illusztráció/Mészáros János

A várost vezető grémium februári ülésén a képviselők megtárgyalták és egyhangúlag elfogadták az előző évi közmunkaprogramban foglaltak végrehajtásáról szóló tájékoztatót. Elhangzott, 2013 óta harmadára csökkent a közmunkások száma.

Ennek oka, hogy vannak, akik elhelyezkedtek az elsődleges munkaerőpiacon. 2018-ban az önkormányzat több alkalommal sikeresen pályázott közfoglalkoztatási programok keretein belül tartós, értékteremtő közfoglalkoztatás megszervezésére.

Ilyen volt például az illegális hulladék-lerakóhelyek felszámolása, a belvízelvezetés projekt, a belterületi közutak és mezőgazdasági földutak karbantartása, irodai adminisztráció kisegítése, vagy a segítő kezek program.

A mezőgazdasági programban a Neszűrben telepített homoktövis-ültetvény gondozása és a homoktövisbogyók aratása volt a közfoglalkoztatottak egyik feladata. Tavaly a közfoglalkoztatási programok keretében 194 főt alkalmaztak Jászberényben.

Ők a város számára olyan értékteremtő tevékenységeket láttak el, melyek elvégzésére nehezen és jelentős többletköltség révén nyílt volna csak lehetősége az önkormányzatnak. A közfoglalkoztatási programban is munkaerőhiányt tapasztaltak, ami jelentősen nehezítette a betakarítási folyamatot.

A képviselő-testületi ülésen Balogh Béla képviselő felvetette, hogy a foglalkoztatottak számának csökkenése hogyan befolyásolja az általuk végzett értékteremtő munkát. Folytatódik-e a jövőben a homoktövis telepítése? Hozzátette: a további munka feltételeit meg kellene teremteni, ami összefügg a létszámmal, a támogatásokkal.

Dr. Szabó Tamás polgármester szerint jogos a felvetés, vannak olyan munkaterületek, például a járdaépítés, ahol az eddigi teljesítményt nem tudják produkálni.

Elmondta: a mezőgazdaságban a szinten tartásra törekednek, 2019-ben legalább azt a minimum foglalkoztatott létszámot próbálják megszervezni, amennyi a homoktövis művelését el tudja végezni. Hozzátette: a jövőben át kell nézni, milyen területeket tudnak élő munkaerővel megművelni.

Gépekkel takarítanák be?

A homoktövis-ültetvényről tavaly a teljes betakarított termés bogyózva 9850 kg volt, tudtuk meg a tájékoztatóból. Ebből több mint 5,7 millió forint bevétel származott. A vitamindús bogyókat külföldre értékesítették.

A beszámoló rámutat, hogy szükséges lesz a magasabb hozzáadott értékkel bíró, valamilyen formában feldolgozott termék előállítása. A jövőre vonatkozóan megemlítik, hogy a klímaváltozás várható szélsőségei, valamint a csökkenő kézi munkaerő miatt ajánlott a gépi betakarítás felé elmozdulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában